Celebració de la confirmació

CELEBRACIÓ

1. Litúrgia de la Paraula: Lectures

Les lectures que llegirem a l’Eucaristia de la celebració són suggerents... En el fons, pel bé que obrem, molts coneixeràn al Pare... Fem un pas important. Els moments més decisius a la vida, sovint ens demanen arriscar. Realment val la pena estimar amb l’Esperit de Jesús? Jesús és més que un model a imitar? Té sentit la gratuïtat absoluta alhora d’estimar? Després d’aquest món no s’acaba tot? La mort no és un punt i final? L’amor no pot atravessar més enll’a de la vida tal com la coneixem? El fort no aixafarà sempre el feble? La injustícia no és evident i triumfadora en el món que coneixem? Estimar fins a donar la vida? Inclús per aquells que no ens estimen? Fins i tot pels enemics? Perdonar?
La nostra resposta és arriscada: SI, JESÚS VAL LA PENA. Per enèrgic que sigui aquest si, és d’un risc considerable. Fem un pas amb els ulls tancats. Tota la seguretat que tenim és Jesús, la seva vida, la seva paraula, compartir aquesta experiència de vida, pregària i pau amb els altres...
Una manera d’apropiar-nos les lectures és coneixent-les, preparant-les, explicant-les... Aqui les teniu!.
PRIMERA LECTURA (Is 58, 7-10)
Diu el Senyor: «Comparteix el teu pa amb els qui passen fam, acull a casa teva els pobres vagabunds, si algú no té roba, vesteix-lo; no els defugis, que són germans teus. Llavors esclatarà en la teva vida una llum com la del matí, i es tancaran a l’instant les teves ferides; tindràs per avantguarda la teva bondat, i per rereguarda, la glòria del Senyor. Quan invoquis el Senyor, ell et respondrà, quan cridis auxili, ell et dirà: «Aquí em tens.» Si no intentes de fer caure els altres, ni els assenyales amb el dit pronunciant un malefici, si dónes el teu pa als qui passen gana i satisfàs la fam dels indigents, s’omplirà de llum la teva foscor, i el teu capvespre serà clar com el migdia.”
SALM RESPONSORIAL (111,4-5.6-7.8a.9 (R.: 4a))
L’home just, compassiu i benigne,
és llum que apunta en la fosca.
Sortós l’home que presta de bon grat,
que disposa a consciència els seus afers.

R. L’home just és llum que apunta en la fosca.
(O bé: Al·leluia)

El just no caurà mai,
i deixarà un record inesborrable.
Viu sense por de les males noves,
se sent ferm confiant en el Senyor. R.
Té el cor incommovible, res no tem,
reparteix el que té, ho dóna als pobres,
la seva bondat consta per sempre,
pot alçar el front amb dignitat. R.
SEGONA LECTURA (1Co 2,1-5)
Germans, quan vaig venir a vosaltres no us vaig anunciar el misteri de Déu amb el prestigi de l’eloqüència i de la saviesa. Entre vosaltres no vaig voler saber res més que Jesucrist, i encara clavat a la creu. I em vaig presentar davant vostre feble, esporuguit i tremolós. En tot allò que us deia i us predicava no hi entraven paraules que s’imposessin per la seva saviesa, sinó pel poder convincent de l’Esperit, perquè la vostra fe no es fonamentés en la saviesa dels homes, sinó en el poder de Déu.
EVANGELI (Mt 5,13-16)
En aquell temps, Jesús digué als seus deixebles: «Vosaltres sou la sal de la terra. Si la sal ha perdut el gust, amb què la tornarien salada? No serà bona per a res. La llençaran al carrer i que la gent la trepitgi.

»Vosaltres sou la llum del món. Un poble dalt d’una muntanya no es pot amagar. Tampoc, quan algú encén un llum, no el posa sota una mesura, sinó en un lloc alt, i fa llum a tots els qui són a casa. Igualment ha de resplendir la vostra llum davant la gent. Llavors, en veure el bé que heu obrat, glorificaran el vostre Pare del cel.»

2. Renovem les promeses baptismals

Un altre dels moments de la celebració de la confirmació és la renovació de les promeses del baptisme. Se’ns pregunta en plural, però no responem en plural. Cadascú respón particularment.
Renuncieu al pecat, que es manifesta en l’egoisme, l’enveja, la venjança, la mentida?
Si, hi renuncio.
Creieu en Déu, Pare totpoderós, creador del cel i la terra?
Si, hi crec.
Creieu en Jesucrist, únic Fill seu i senyor nostre, que nasqué de Maria verge, patí i fou sepultat, ressuscità d’entre els morts i seu a la dreta de déu Pare?
Si, hi crec.
Creieu en l’Esperit sant, que és Senyor i infón la vida, i que avui se us dóna d’una manera particular pel sagrament de la Confirmació, com els Apòstols el dia de Pentecosta?
Si, hi crec.
Creieu en la santa Església catòlica, la comunió dels sants, la remissió dels pecats, la resurrecció dels morts i la vida perdurable?
Si, hi crec.
Aquesta és la nostra fe. Aquesta és la fe de l’Església, que ens gloriem de professar en Crist Jesús, Senyor nostre.
Amén.

3. Els signes de la Confirmació

El bisbe, pastor i servidor de l’Església, representa en la nostra confirmació tota la comunitat diocesana, des de Sant Feliu, fins a Piera, els Hostalets i Montserrat. D’aquesta forma, tota la diòcesi de Sant Feliu està present en la nostra festa.
Imposició de les mans
Ple de Crist i el seu Esperit,
membre responsable del servei que fa l’Església al món.
Crismació “Rep el signe del do de l’Esperit Sant”
Com l’oli perfumat ens queda al front amb el senyal de la creu,
que l’Esperit ens ompli tota la vida.
“Amén”, la nostra resposta
Diem si a l’Esperit de Jesús,
a ser instruments de l’amor de Déu al món.
El signe de la pau
“La pau sigui amb tu”
“I amb el vostre esperit”
Ànims i endavant
Podem compartir que esperem de la confirmació. Preguntar coses, si encara queden qüestions obertes. No dubteu a trucar o passar correus...

Comentaris