LECTURA CREIENT DE LA REALITAT

La lectura creient de la realitat s’explica per si mateixa. És un mètode de la teologia pastoral per a llegir la realitat en clau cristiana. És el lligam entre l’experiència de fe i la de vida. Aquest diàleg entre fe i vida que ens ve animat per l’Evangeli i pels recents Concili Vaticà II i el Concili Provincial Tarraconense. Un camp concret d’aplicació d’aquesta metodologia és la revisió de vida. I en concret, la interpretació de la realitat a la llum de l’Evangeli, troba un camp d’aplicació en l’estudi d’evangeli i la lectio divina.

Els “signes dels temps”, és aquesta lectura creient dels moments que vivim. El discerniment de la presència del Regne de Déu en la situació concreta viscuda per l’Església. Hem de tenir presents els límits d’aquesta lectura, ja que els signes són aclaridors, però mai absolutament clars, ja que en la realitat mateixa es barreja el blat amb el jull (Mt 13, 24-43; Mt 16, 1-3; Lc 12, 54-56).

Passos a seguir:
-Observació de la realitat amb mirada nova (intel·ligència, afectivitat, amor i fe)
-Anàlisi de la realitat. Comprendre els fets en el context, causes, arrels socio-econòmiques
-Reptes i signes d’esperança que planteja. Veure’n els punts candents i les possibilitats de canvi, millora...
-Interpretació a la llum de l’Evangeli. Veure si la realitat s’orienta vers el projecte salvador de Déu en Jesús. És el judici crític teològic, recerca de fonaments i principis evangèlics.
-Projecte transformador i evangelitzador. Reflexió teologica-pastoral encaminada al disseny de critèris, itineraris concrets, directrius operatives vers un procés renovador a favor de la dignitat de la persona, la vitalitat de la comunitat, el respecte a la natura, i el compromís amb la història.
-Compromís conscient i conseqüent. Verificació a la pràctica del diagnòstic, interpretació teològica, projecte transformador operatiu i missió evangelitzadora.
En definitiva, respondre als reptes que planteja la realitat, potenciant els signes d’esperança.

(Cf. Tratado de teologia pastoral, Ramón Prat i Pons, Ed. Secretariado Trinitario)



______________________________________________________________
Et pot interessar: 

Comentaris