Què és la litúrgia?

QUÈ ÉS LA LITÚRGIA?
La litúrgia és “la celebració del misteri de Crist a l’interior de l’Església que fa camí cap al Regne”. És el “culte públic ofert a Déu per l'Església en nom de Crist, sacerdot per excel·lència". El Concili Vaticà II explica la litúrgia com “l'obra de la redempció humana i de la perfecta glorificació de Déu, que Crist ha portat a terme pel seu misteri pasqual, és feta present pel sacrifici i els sagraments, entorn dels quals gira tota la vida litúrgica”.

La litúrgia, doncs, és considerada com l'exercici del sacerdoci de Crist, en el qual, per mitjà d'una acció sagrada i comunitària, se significa i es causa la santificació de l'home, i tota l'Església, és a dir, el cap (Crist) i els membres (els cristians), exerceix el culte públic íntegrament.

Comprèn constitutivament la missa, els sagraments, l'ofici diví i la celebració dels misteris de Crist a través de l'any litúrgic. Es diferencia de la pietat privada o purament personal (el concili II del Vaticà recomana els "exercicis piadosos" com a pràctiques devocionals que, inspirant-se en la litúrgia, en deriven i hi condueixen) i té una espiritualitat pròpia, que flueix dels seus texts. (+info: Enciclopèdia Catalana)

EL RITME DE LA LITÚRGIA
El nostre temps, pot seguir diversos ritmes. Viu en el mateix temps el qui pateix, que el qui gaudeix, qui va ràpid i qui va lent, qui veu més enllà de l’exterior i qui no té amplada de mires... La litúrgia marca un ritme al temps del cristià. El que es coneix com a any litúrgic. Els diferents temps litúrgics, Advent, Nadal, Quaresma, Pasqua i Temps de durant l’any, marquen un ritme diumenge rere diumenge. Tots els cristians celebrem segons aquest rellotge de l’Església el misteri de Crist.

EL DIUMENGE
La litúrgia de l'Església, principalment l'Eucaristia del diumenge i el cicle de l'any litúrgic (advent, nadal, quaresma, pasqua...), ens brinda el ritme i el lloc de trobada de la comunitat parroquial per celebrar el misteri de Crist. La participació viva en la celebració de la litúrgia és la font de l'espiritualitat de l'Església. L'Església viu de l'Eucaristia, ja que a la celebració de la missa hi convergeixen els elements fonamentals de la vida i la fe de l'Església: comunitat, paraula de Déu, Eucaristia, enviament, missió... L'Església viu de l'Eucaristia.

LA LITÚRGIA DEL DIUMENGE DIA A DIA
La Conferència Episcopal Tarraconense, té al seu web la litúrgia dels diumenges. Per a les nostres catequesis i formacions, i sobretot per a la nostra vida, és un dels continguts principals la Paraula de Déu proclamada davant la comunitat parroquial diumenge rere diumenge. És punt de referència. També pots accedir a altres continguts relacionats des del nostre bloc de pregària.

Comentaris