Què és l'estudi d'evangeli?

ESTUDI D'EVANGELI 
QUÈ ÉS L’ESTUDI D’EVANGELI?
L’Estudi d’Evangeli és un mètode de lectura de l’Evangeli amb l’objectiu d’arribar a la persona de Jesús per tal de fer-ne una clau de lectura de la realitat. Un mètode per conèixer i seguir Jesucrist en l’Evangeli. Aquest mètode està al servei del desig de tot batejat de conèixer Jesucrist i alhora a donar-lo a conèixer, de l’anhel d’una parròquia evangelitzada i evangelitzadora. “Com invocaran aquell en qui no han cregut? Com hi creuran sense sentir-ne parlar? Com escoltaran si ningú els predica?” (Rom. 10, 14. 17.) No es tracta d’un estudi purament acadèmic, és l’apropament a Jesús i el seu Evangeli, com a resposta al que és la pròpia vocació de l’Església, evangelitzar és la missió essencial de l’Església, “ai de mi si no evangelitzés!”. (1 Cor. 9, 16.)

DE QUE SERVEIX?
Com tots els mètodes serveix per adquirir un hàbit. Serveix per fer habitual torbar-se amb l’Evangeli de Jesús en la pròpia història i en la vida de la parròquia. El Concili Vaticà II, recomana la lectura de la Sagrada Escriptura. Concretament considera “necessari que tots els clergues (...) i catequistes que es dediquen legítimament al ministeri de la paraula insisteixin en les Escriptures amb una lectura sagrada assídua i amb estudi diligent, perquè ningun d’ells resulti –com diu Sant Agustí- un predicador buit i superflu de la paraula de Déu, que no l’escolta en el seu interior, ja que ha de comunicar les inmenses riqueses de la paraula divina als fidels que se li han encomanat (...)” El tresor de la revelació confiat a l’Església, omplirà més els cors dels homes amb la lectura i  l’estudi dels Llibres Sagrats. (DV, 25-26) Els ideals són alts (Jn 17,3).

El fruit i l’eficàcia de l’estudi d’Evangeli es recull quan es fa amb una certa continuïtat i marcant un cert itinerari dels aspectes de Jesús que volem descobrir, estudiar, aprofundir. Per exemple, un curs ens podem proposar de fer un seguit d’estudis d’Evangeli per descobrir simplement “Qui és Jesús?”. o “Quines són les opcions de Jesús?”, o “Com Jesús s’acosta a les persones?”, “Quina és la relació de Jesús amb el Pare?”, “Com Jesús prega”, “Com Jesús es deixa conduir per l’Esperit i com l’Esperit actua plenament en Jesucrist” ...


Els quatre passos de l’Estudi d’Evangeli

PREGÀRIA
- Breu oració per a demanar a l’Esperit Sant la gràcia de comprendre, d’acollir i de gustar la Paraula de Déu revelada plenament i definitivament en Jesucrist.
- Lectura del passatge que prèviament s’ha escollit. Si Ed’E es fa en grup, algú el proclama en veu alta; si es fa personalment pot ser una bona ajuda copiar el text per a fixar més tota l’atenció.

(Les notes de la Bíblia ens poden ajudar a aclarir aspectes foscos per a nosaltres: referències pròpies de l’època, simbolismes, textos paral·lels o relacionats...).

CONTEMPLACIÓ
1r punt: contemplar l’escena
- Estudiar l’escena. Interessa situar-se objectivament davant del text tot fixant-se bé amb tots els detalls, els gestos, les paraules, les mirades...
- Veure què passa. Quins personatges hi intervenen?, què fan?, què diuen?, per què diuen i fan això?
2on punt: contemplar Jesús  (punt central)
- Veure què fa Jesús. Què diu? Quina actitud pren amb les persones? Què provoca en els altres?
- Quins aspectes nous de Jesús descobreixo? Què descobreixo en relació amb el tema que guia els nostres estudis d’Evangeli  (vegeu la segona anotació prèvia).
- Què em revela de Déu aquest aspecte nou del Fill de Déu que he descobert o refermat? Què em revela de l’home nou que vol Déu?
3r punt: mirada a l’entorn
On trobo fets, reaccions, situacions semblants? En altres textos de l’Evangeli o de l’Escriptura, en l’Església, en el nostre món, en la nostra vida quotidiana, en els altres?
- El que he descobert, com m’il·lumina pel que estic vivint ara?

COMPARTIR
Amb senzillesa es pot compartir el que cadascú ha descobert. Acollim amb respecte el testimoni de fe que ens donen els altres membres del grup.

ACCIÓ DE GRÀCIES
Donem gràcies a Déu del coneixement nou que ens ha revelat Jesucrist i preguem a l’Esperit Sant que ens ajudi a fer passar l’Evangeli a la nostra vida.

Comentaris