Acollir els joves (Mn. Carles Muñiz)

En Carles Muñiz tĂ© 34 anys, Ă©s vicari de la parròquia de Sant Pere i Sant Pau del Prat de Llobregat, i actualment Delegat de Joventut del nostre bisbat. Tot prenent cafè, li ensenyem la guia d’acollida i parlem dels joves i de la seva feina com a delegat



- La sensació és que culturalment la gent jove i la gent de les nostres comunitats es troben a una gran distància. És aixi de debò?
SĂ­, i tant. Avui hi ha una gran distĂ ncia entre generacions. A mi mateix de vegades em costa d’aproximar-me als adolescents i joves, perquè hem viscut experiències molt diferents, tot i que jo sĂłc relativament jove. Però aquesta distĂ ncia encara s’accentua mĂ©s a les parròquies, on el salt d’edat Ă©s important. I d’altra banda, en els llocs on hi ha joves, els costa molt d’identificar-se amb aquella parròquia. FĂ­sicament hi sĂłn, se senten cristians, però no es fan seva aquella comunitat, aquella història, aquella tradiciĂł… No s’hi senten vinculats. Per això de vegades hi ha parròquies amb dues vides paral·leles (celebracions, eucaristies, reunions, consells). Jo sĂłc del parer que hem de fer unes parròquies on hi cĂ piga tothom.

- No hi caben, els joves?
Quan parlem d’acollir els joves, haurĂ­em de parlar d’acollir-los tal com sĂłn. Amb piercing i ensenyant la veta dels calçotets. Som nosaltres que hauriem de canviar, i no pas esperar que canviĂŻn ells. Hem de fer un esforç en les formes i en els llenguatges. DesprĂ©s, els joves, amb el temps ja faran el seu procĂ©s i segurament s’adonaran que un piercing Ă©s una agressiĂł innecessĂ ria.

- Però als joves tot això de la fe no els queda molt lluny?
Jo diria que el jove Ă©s creient, ho tinc clarĂ­ssim. Creu que les coses no sĂłn merament el que veiem, que hi ha una trascendència. Es pregunta pel sentit de les coses. I com que encara estĂ  en aquesta cultura cristianocatòlica molts li posem el nom de DĂ©u. A la parròquia hem d’ajudar a posar nom a les coses. Potser avui haurĂ­em de parlar d’intel·ligència espiritual. El somni seria que veiessin en la parròquia el lloc on canalitzar les seves inquietuds religioses o trascendentals, o fonamentals. Per què n’hi ha que sĂłn capaços de tirar-se les cartes però no de participar en un grup per pensar? DesprĂ©s ho veuen i agraeixen la tasca d’un grup que els va bĂ© per reflexionar, per compartir allò que van vivint però començar costa molt.

- Què és el prioritari, amb el treball amb joves?
Primer, la trobada amb JesĂşs. L’acollida, sigui en una pregĂ ria, en un esplai, ha de portar a la trobada d’aquell jove amb JesĂşs i que aquell JesĂşs li obri un horitzĂł de vida.



- Això no és anar molt contracorrent respecte de la societat en què vivim?
SĂ­ i no. Tu obres una ampolla de coca-cola i al tap posa "te abres a la felicidad". És a dir, molts connecten amb aquell desig de felicitat que avui Ă©s molt important. Però si agafĂ©ssim els joves que fa un moment eren a la placeta i els preguntĂ©ssim què t’ofereix avui l’EsglĂ©sia dirien probablement coses negatives. L’EsglĂ©sia ens ofereix "no a tal cosa", "no a tal altra…" Hem de fer una evangelitzaciĂł mĂ©s afirmativa, mĂ©s propositiva i no tant de la negaciĂł. Hem de despullar-nos d’aquest no.

- Quins penses que sĂłn els principals obstacles per connectar amb els joves?
El principal crec que Ă©s que han desaparegut els itineraris i els processos que abans els joves seguĂ­em i que eren clars. Tots els camins que tenĂ­em per als joves se’ns han desfet a les mans. I a l’hora de reconstruir ens Ă©s difĂ­cil, perquè no mirem realment els joves, sinĂł que ens mirem nosaltres mateixos com a adults.
Quan fem una ruta amb els joves, celebrem l’Eucaristia amb facilitat, fins i tot amb xavals no batejats. Llargues Eucaristies, on tothom hi Ă©s convidat. I la gent accepta, perquè se sent acollida i respectada. I jo els ho intento explicar aixĂ­: la taula de JesĂşs Ă©s per a tothom. I hi ha un moment en què tu decideixes si t’hi apropes o no, però la taula Ă©s parada per a tots. En l’ambient de la ruta Ă©s fĂ cil. Quan tornem no ho es tant. Què hem de fer? una missa cada mes en aquell format? els convidem a una missa familiar i intentem que se la vagin fent seva? Ens quedem tranquils?
De fet a mi mateix em qĂĽestiona l’ambient de moltes misses, que nosaltres considerem normal: la gent dispersa, ambient fosc, cadascĂş a la seva, rutines i un cert avorriment.… Ja sĂ© que JesĂşs hi Ă©s present, sigui com sigui. Però pastoralment cal reconèixer que no funciona. Potser farĂ­em bĂ© de revisar el funcionament de les misses.

- Recentment he pogut fer l’experiència de treballar conjuntament en la Festa Major junt amb entitats molt diverses, amb joves, i ens ha anat bĂ©. Uns aporten frescor, els altres potser solidesa, però hem tingut la sort de fer una cosa comuna que ens ha unit a tots. A l’EsglĂ©sia sembla difĂ­cil trobar un espai i un sentit comuns.
De vegades sembla que els dos col·lectius es repel·leixin. No nomĂ©s perquè a nosaltres ens costi acollir-los, sinĂł potser tambĂ© perquè ells no ens perceben com a necessaris. Avui diem tant i des de tants llocs que l’aportaciĂł dels joves Ă©s tan important, que ells no se senten en procĂ©s. Si jo ja sĂłc tan perfecte i tan bo, per què he d’actuar diferent? Però arribarĂ  un dia que aquests mateixos joves necessitaran un referent adult, algĂş que ordeni les idees, que aporti un horitzĂł a la seva vida. I aquest Ă©s el paper de la parròquia. Saber estar aquĂ­, estar atents. Jo estaria en contra d’unes parròquies que es limiten a cedir espais als joves. Si deixem espais Ă©s perquè han de ser espais de trobada. Cal pactar, cal veure com han de ser aquestes trobades, amb els mitjans que siguin, a travĂ©s d’un videofòrum, d’una trobada, d’un contacte esporĂ dic amb un adult.

- Jo he viscut com en alguna entitat la crida als joves es feia oferint-los tots els mitjans i sense cap exigència educativa…
De fet tenir joves a les pròpies files llueix. Però no sempre ens plantegem si estem fent alguna feina amb aquells joves, si sĂłn creients, si segueixen algun itinerari. El que importa Ă©s que es vegin. El dia de l’aplec, pressiones els monitors perquè vinguin. És per estar jo tranquil? És per dir que formen part de la parròquia? És per enllunernar la gent, amb aquell vicari nou que tenim? Se’ns barregen molts elements. Hem de ser curosos a l’hora de fer el discerniment. Què s’estĂ  movent quan parlem dels joves? És nomĂ©s per la nostra perdurabilitat? No ens preocupem tant de què necessiten sinĂł de quedar bĂ©. De fet, enlloc de l’evangeli no diu que s’hagi de ser jove. Diu que hem d’estimar.
Molts dels dèficits que nosaltres creiem observar en els joves, sĂłn comuns entre els adults. Els joves no van a missa, però, ¿hi van totes les catequistes?; molts joves no participen gaire en la vida participativa, però, ¿nosaltres hi som?; molts joves no estan compromesos ¿i nosaltres?



- En aquest context, què et semblen els moviments especialitzats?
El context social ha canviat molt. Però continua vigent l’esperit de Cardijn, la seva preocupaciĂł, en comprovar que l’EsglĂ©sia s’havia allunyat del mĂłn obrer. Avui la consciència de mĂłn obrer costa d’explicar a uns joves que entren molt tard en el mĂłn del treball, però la llunyania respecte a l’EsglĂ©sia continua existint. Aquests moviments, la JOC, la JARC, han de ser punta de llança per conectar amb els joves en els llocs on els joves sĂłn presents, per poder fer una proposta d’anunci, de trobada amb JesĂşs. No tĂ© gaire sentit que s’adaptin massa als itineraris parroquials dels joves o que s’alimentin dels grups de confirmaciĂł. És bo que connectin amb la realitat parroquial, en el sentit que transmeten una inquietud evangelitzadora estimulant per a tots, però sobretot han de sortir al mĂłn. Potser caldrĂ  partir tambĂ© d’espais diferents als llocs de treball, com centres relacionat amb el lleure… Segur que quan es produeix aquest contacte el llenguatge canvia, i les estructures se simplifiquen.
Som persones del consum. Em va fer pensar el tema de la vaga del 29-S. M’escandalitza que molts joves no vegin la necessitat d’aquesta vaga. Hi ha un sistema que no funciona i que et fa mal i que va contra teu. Que això no mobilitzi, no passi res, això m’escandalitza. Què ens estĂ  passant? Intentem visibilitzar l’opiniĂł que això no va, però això no hi Ă©s entre els joves.

- BĂ©, jo als dotze anys ja vaig tenir contacte amb el mĂłn del treball… Avui això es produeix molt mĂ©s tard
Vaig anar a una trobada de joves, en què n’hi havia una trentena entre 20 i 22 anys: nomĂ©s dos van dir que treballaven. En sortir, vaig comentar-li a un: però tu no vas fer de monitor cobrant? Ah, però això no Ă©s treballar. La percepciĂł Ă©s molt diferent. I Ă©s molt important el nom que posem a les coses. Si ens equivoquem en el nom, tambĂ© ens equivoquem en els atributs, en els drets, en les obligacions… Si aquesta persona no Ă©s conscient que ell Ă©s un treballador poden fer d’ell el que vulguin.
A mi m’agrada molt un concepte que vam treballar amb en Xavier Morlans, en l’objectiu del curs passat: l’atri. És a dir, aquell espai que Ă©s davant de l’esglĂ©sia, que Ă©s espai de trobada amb els de dins i els de fora i que cal travessar per arribar allĂ  on se celebra l’Eucaristia. Hem de construir espais-atris, que ho siguin d’acollida.

- Finalitzem l’entrevista llegint el fragment en relaciĂł als joves que l’equip de pastoral obrera hem posat a la guia…
Sobre els joves, jo hi afegiria que les joves han de ser protagonistes. Hem d’acompanyar-los, d’ajudar-los a posar normes no arbitrĂ ries per a la convivència. Netejar un espai desprĂ©s d’utilitzar-lo no els resulta obvi, perquè no estan acostumats a fer res a casa, i no s’esforcen gaire. Els demanem una cosa que no se’ls sol demanar. NingĂş no s’esforça a llegir un llibre. Ens n’hem de fer cĂ rrec, però ho hem de treballar.

Mercè Solé


________________
ACOLLIR ELS JOVES, Mn. Carles Muñiz
Delegat de Joves del Bisbat de Sant Feliu
Publicat al Crit Solidari el novembre de 2010, 
butlletĂ­ de l'equip de Pastoral Obrera 
del Bisbat de Sant Feliu

Comentaris