Joan Pau II, beat · Biografia

Joan Pau II, beat

El beat Joan Pau II (Wadowice, Polònia, 18 de maig de 1920 - † Ciutat del Vaticà, 2 d'abril de 2005) fou el Papa número 264 de l'Església catòlica. El seu nom de naixement fou Karol Józef WojtyÅ‚a (hom pronúncia voi-tí-hua). És, fins avui, l'únic papa polonès en la història i el primer, des d'Adrià VI que no era nascut a Itàlia.


El seu pontificat de 26 anys ha estat el tercer més llarg de la història de l'Església Catòlica, després de Sant Pere (hom creu entre 34 i 37 anys) i el de Pius IX (31 anys).

Fou el segon dels dos fills del matrimoni integrat per Karol Wojtyła i Emilia Kaczorowska. La seva mare morí l'any 1929. El seu germà gran, Edmund, qui era metge, morí el 1932; i el seu pare, un sots-oficial de l'exèrcit polonés, morí el 1941, durant l'ocupació militar de l'Alemanya nazi.


En acabar els seus estudis d'ensenyament mitjà, es matriculà a la Universitat Jagellònica de Cracòvia i també en una escola de teatre. Quan les forces d'ocupació alemanyes tancaren la Universitat, el setembre de 1939, el jove Karol hagué de treballar a una pedrera i després a una fàbrica química (Solvay), per a guanyar-se el pa i evitar ser deportat a Alemanya. 

Fitxat per la Gestapo, es refugià a una golfa de Cracòvia. En aquesta època, s'uní al grup del cèlebre actor polonès Mieczyslaw Koltarszyk, creador del teatre Rapsòdic, amb qui interpretà papers de contingut patriòtic.


També participà en la resistència contra Alemanya per a ajudar a salvar famílies jueves. Posteriorment, la seua situació es complicà a Polònia i hagué d'amagar-se als soterranis de l'Arquebisbat de Cracòvia.
________________________
 
La seva salut s'empitjorà als primers mesos de 2005 i morí el dia 2 d'abril a les 21.37 hores (hora del Vaticà). Pocs minuts després, el Cardenal Vicari de Roma, Camilo Ruini, donà la notícia als pelegrins que ompien la Plaça de Sant Pere i a tot arreu del món, declarant-se la vacant papal.


tomba del beat Joan Pau II, papa, al Vaticà
En ser anunciada la seva mort, enmig de l'oració del Rosari, el públic present a la Plaça de Sant Pere prorrompé en sorollosos aplaudiments. Les llums de la seva habitació al Vaticà s'apagaren per un instant per a comunicar d'aquesta manera el moment de la seva mort. 

En la seva agonia, dictà al seu secretari, Stanislao Dzwiwisz, una carta en què deia:

"Sóc feliç, sigueu-ho també vosaltres. No vull llàgrimes. Preguem plegats amb satisfacció. Em confio feliçment a la Mare de Déu". En els seus últims moments, dedicà unes paraules a la gent, sobretot a la gent jove, reunida a la Plaça de Sant Pere: "Jo els he buscat i ara ells vénen a buscar-me". 

L'1 de maig del 2011 va ser beatificat pel seu successor, Benet XVI. La festa litúrgica del és el 22 d'octubre, aniversari del començament del seu pontificat (el 1978).

from: wikipedia


Comentaris