L'hora del discerniment (Mons. Agustí Cortés Soriano)




Bisbe Agustí
"enfront de la "seguretat" o el refugi de la norma o de les idees i els raonaments absolutament clars, [discernir] demana assumir un treball i un risc, propis d'un camí de recerca"

Amb aquesta breu reflexió no vull referir-me solament a un exercici que és connatural i, per tant, habitual al nostre ministeri, sinó a un temps de l'Església, una època, com la nostra, que al meu parer s'ha de definir com "temps de discerniment". Em sembla, en efecte, que el discerniment és avui una de les activitats més necessàries i urgents per al prevere.


Les coses es veuen millor quan es presenten amb contrast, encara que, tractant-se de qualificar èpoques històriques, tenim el perill de simplificacions i, fins i tot, de falsificacions. Feta aquesta advertència, podem dir que venim d'un temps en el qual tot era prou clar, sigui perquè estava ben establert normativament, sigui perquè hi havia un consens "ideològic", més o menys conscient i generalitzat. La situació avui és força diferent. La societat i la cultura avui està molt lluny de ser un bloc definit. A tot estirar, podríem dir que hi ha una mentalitat molt difusa pragmàtica, defensora dels drets individuals i de grup, hedonista, sensible... Són més aviat estils de vida, que es donen en el marc d'una inabastable diversitat d'idees i de comportaments. Dintre l'Església ens passa quelcom semblant. El pluralisme, que en principi és bo i desitjable com a signe de l'Esperit, ha esdevingut un garbuix d'estils, pràctiques, idees, teologies, molt sovint contraposades i contradictòries, que, a més de perjudicar la comunió interna, desconcerten el poble i els ministres.


Alguns intents de resposta a aquesta situació em semblen erronis, si més no insuficients. Hi ha qui es refugia en el judici simplista i fàcil, com ara la condemna sistemàtica del món o de l'Església (en el cas de problemes de relació entre les dues realitats), o de l'adversari, junt a l'adhesió incondicional a l'opinió contraria (en l'àmbit intra - eclesial). Hi ha qui demana una mena de "uniformitat forçada", sigui per la via disciplinar o normativa, sigui per la via ideològica (amb la secreta esperança que aquesta imposició coincideixi amb la seva opinió). Hi ha qui pensa que ja ens està bé, que no cal fer-se'n problema; que pot ser que allò que per a un sigui veritat, per a un altre no ho sigui; si cadascú és sincer i autèntic...


Les coses no han anat així en la història de la nostra fe. Els primers cristians ja havien recordat paraules de Jesús cridant a discernir els profetes verdaders i els falsos a partir dels fruits de la seva vida (cf. Mt 7,15-20), o el significat del temps present pels signes que Ell feia (cf. Lc 12,54-57ss.); i havien escoltat missatges dels apòstols cridant al discerniment, des d'un sant Pau, que convidava a descobrir la disfressa dels falsos apòstols (cf. 2Co 11,12-15) o a assumir tot allò que sigui bo (cf. Fil 4,8), fins a un sant Joan, que cridava a no refiar-se de qualsevol i discernir si el seu ensenyament és de l'Esperit perquè confessi Crist... (1Jn 4,1-3).

No practiquem prou el discerniment, per molts motius. Potser el primer sigui el fet que, enfront de la "seguretat" o el refugi de la norma o de les idees i els raonaments absolutament clars, demana assumir un treball i un risc, propis d'un camí de recerca.


En realitat sí que practiquem el discerniment, encara que no l'anomenem així, sobretot en la tasca pastoral. El que passa és que no respon normalment al discerniment que ens demana el Nou Testament. Tots els grans mestres de l'esperit, fins i tot més moderns, com ara Edith Stein o Thomas Merton, no han deixat d'advertir que el discerniment evangèlic no és talment l'aplicació de normes del "savoir faire", o d'estratègies sorgides de grans estudis sociològics i d'anàlisis ideològics...


El discerniment de què parlem és una tasca essencialment religiosa cristiana, feta en l'àmbit de l'Esperit (no volem dir "individual"). És, per tant, personal i experiencial, on qui discerneix s'hi implica amb totes les seves potencialitats humanes i espirituals. No té tant a veure amb regles, quant amb la vida espiritual de qui discerneix, doncs demana actuar la pròpia fe i la capacitat d'amar, d'on brolla tot coneixement i claredat. És així un repte a la pròpia santedat, en el sentit que només els sants coneixen la voluntat i el pensament de Déu. I la coneixen, no necessàriament per la il·lustració i l'estudi, sinó per "empatia", per sintonia i contagi de l'Esperit. Això no s'aprèn en un curset, ni en cap lliçó, sinó en la vida.


Hem dit que no hi ha regles. Però sant Gregori el Gran va escriure la seva Regula Pastoralis; és que no volia fer un reglament, sinó deixar-nos, als pastors, el testimoni del llenguatge i la gramàtica de l'Esperit. Aprendre-les és la nostra assignatura pendent.

Setembre de 2011
+ Agustí Cortés Soriano, bisbe de Sant Feliu de Llobregat

"L'hora del discerniment"  Extret de: "www.elbonpastor.cat"

Comentaris