Un acompanyament espiritual madur i responsable |miradaglobal.com

RE-BLOCAT DE MIRADA GLOBAL.com

Santiago / Religió - Una de les facetes de la crisi a causa de la denúncia dels abusos dins de l'Església Catòlica ha estat la utilització deshonesta i perjudicial d'un ministeri, el d'acompanyament espiritual, la vitalitat no és totalment conegut per l'opinió pública i la contribució a la el benestar i el creixement de les persones no té preu. El excessivament espontània i fins i tot "artesania-com" la pràctica d'aquesta professió veritable pot portar a alguns tipus de "guia espiritual" que s'allunyen de la tradició de l'Església.
 
Tenint això en ment, he sentit proposar unes quantes aclariments útils per entendre el valor d'aquest acompanyament, i també, per reconèixer quan s'ha produït un abús en l'exercici de la mateixa.
 
Una primera consideració és que el ministeri de l'acompanyament espiritual pertany a la tradició secular de les esglésies cristianes i no només de l'Església Catòlica. Podem trobar indicis d'aquesta pràctica, sobretot en la manera com Jesús va acompanyar als seus deixebles, en el Nou Testament i en els dos primers segles del cristianisme, encara que no és un mètode elaborat. Aquest servei es va iniciar formalment dins dels Pares del desert, principalment anacoretes (= ermitans) que es van retirar al buit àrid i vast d'Egipte i Síria a partir de la fi del segle quart. La majoria eren laics, no sacerdots. També hi havia algunes dones entre ells. Aquests homes i dones es deien Abbas o ammas, és a dir, pares o mares. Més tard va donar a llum a segles tradicions diferents-que es complementaven mútuament-amb l'aportació de persones com sant Benet de Núrsia (segle quart), Sant Ignasi de Loiola i Sant Joan de la Creu (ambdós del segle 16) i Sant Francesc de Vendes (segle 17).
 
EL PAPER DE LA COMPANYIA
 
L'objectiu principal de la companya espiritual és facilitar una experiència autèntica del Déu de Jesucrist, una experiència que ningú més que ell pot donar. Des d'un punt de vista humà-i ja que ens podem enganyar o comet errors pel camí-és necessari per fer front als descobriments de la vida interior i els desafiaments de la vida quotidiana en les seves múltiples dimensions amb una altra persona. La qüestió relativa a aquesta empresa sempre ha de ser: Quina és la voluntat de Déu pel que fa a l'experiència de la persona que està sent acompanyat? En general es refereixen al sofriment, duels, alegries, descobriments, etc
 
En segon lloc, ha de quedar molt clar que el principal agent és la persona que està sent acompanyat. El paper de l'acompanyant pot ser descrit com ajudar a processar les "moviments espirituals", és a dir, els impulsos interns que tenen les persones i que pertanyen a l'esfera dels sentiments més que a la dels pensaments reflexius.
 
En aquest marc, la relació entre l'acompanyant i la persona que està sent acompanyat és important per al desenvolupament de la relació entre aquest últim i Déu, però aquesta relació existeix per endavant i és independent de la primera. Per tant, el que pren les decisions i les porta a terme sempre ha de ser el que s'acompanya. Això explicaria per què l'ús de la paraula "acompanyament" preval sobre "guia espiritual" avui en dia. Consciència ha crescut entre els fidels que la persona que està sent acompanyat no ha de demanar el que ha de fer, com es faria amb un nen, ja que això li impedeix esdevenir un adult.
 
Tenint en, NO MANIPULAR
 
Acompanyament espiritual no és més que un altre tipus de relació d'ajuda com molts altres, com ara els oferts pels treballadors socials, l'assessorament educatiu o especialistes en teràpia psicològica. Hi ha actituds bàsiques òbviament comuns en tota relació d'ajuda, que també són presents en el tipus d'acompanyament que ens ocupa: per exemple, tenint en manipular, no, un profund respecte per l'altre i la seva història, o ser acuradament discreta. No obstant això, l'acompanyament espiritual està relacionada amb l'Esperit Sant que obra en nosaltres: en la persona acompanyada i en el company. És per això que el company és responsable no només davant la qual s'acompanya, sinó l'Esperit que habita en l'Església i atorga als seus carismes.
 
D'altra banda, també cal tenir en compte que la confessió sacramental i l'acompanyament espiritual no responen a un mateix objectiu. En la confessió el penitent confessa els seus pecats i és absolt, sinó que busca el creixement espiritual acompanyament general i cal que les circumstàncies particulars en què es realitza la voluntat de Déu buscava. Però hi ha dues diferències que han de ser ressaltats: en primer lloc, vam dir que l'acompanyament no és un ministeri jeràrquic de l'Església, ja que sempre ha estat practicat pels laics. Confessió sacramental, en canvi, és practicat per un ministre ordenat. I la segona és que el secret de la confessió és completa, és a dir, el sacerdot no pot revelar res del que s'ha dit en confessió, mentre que la confidencialitat exigida en l'acompanyament admet excepcions, com veurem més endavant.
 
EDUCACIÓ MILLORAT
 
Com cada carisma, l'acompanyament espiritual és un ministeri que és discernit i confirmat per l'Església. L'acompanyant espiritual no es nomenarà, ni tampoc reclamar qualitats per si mateix. Ell no actua per compte propi o d'acord als seus propis capritxos: ell no és un "franctirador espiritual". En aquest sentit, el Sínode de l'Església de Sant Jaume de 1997 reconeix oficialment un servei pastoral de l'arxidiòcesi anomenat "company de vida espiritual". D'altra banda, el sentit eclesial d'aquest ministeri implica que l'acompanyant ha d'oferir a la persona que està sent acompanyada d'una reflexió madura i responsable de la tradició i els ensenyaments de la comunitat eclesial.
 
De la mateixa manera, per a un acompanyant per complir el seu paper correctament, és fonamental que hi hagi tingut una educació actualitzada. Hi ha centres especialitzats a Xile per a l'educació dels companys espirituals. Conèixer la Sagrada Escriptura, de la teologia espiritual, el discerniment espiritual, els elements de la psicologia del desenvolupament i de la personalitat, són entre d'altres, alguns dels continguts fonamentals de l'educació per a un acompanyant. Aquest és un ministeri que dialoga amb les aportacions d'altres camps de coneixement.
 
LIMITACIONS FÍSIQUES I PSICOLÒGIQUES
 
Un company espiritual prudent és capaç d'establir limitacions físiques i psicològiques per al seu ministeri. Entre les barreres físiques són el respecte a la distància física i la consideració respectuosa de la dignitat de la persona, quan el servei es porta a terme. Entre les barreres psicològiques són el respecte a la consciència i de la llibertat de la persona que està sent acompanyada, continguda curiositat, sense voler imposar el seu propi criteri i no generar relacions que impliquen dependència. Aquest tipus de relació d'ajuda, com professions liberals, tenen codis d'ètica (1).
 
Finalment, cal subratllar que la confidencialitat és essencial en l'acompanyament espiritual. Aquesta és la resposta a la confiança dipositada en la companyia. Hi ha dues excepcions a la confidencialitat. La primera és la supervisió regular que té el company dels seus companys o d'un tutor (tot i que aquesta supervisió es porta a terme amb ple respecte a l'anonimat de les persones que s'acompanya). D'altra banda, si la persona acompanyada informa d'un esdeveniment que implica un dany greu per a ell o algú més-quan un tercer es troba en perill, el company està obligat a consciència a fer alguna cosa per tal d'intercedir.
 
Els esdeveniments de la història recent és una ocasió per recordar els aspectes ètics i les aportacions que la psicologia ha fet l'acompanyament espiritual. Per al compliment d'aquest servei, l'Església té la saviesa i el professionalisme que és molt important que complir.
 (1) Cf., T.M. Hedberg: un codi d'ètica per als directors espirituals, Pecos, Publicacions Dove, 1992. Directors Espirituals Internacionals: Pautes per a la conducta ètica, Bellevue, 2000.__________Larry Yévenes C., S. J. Director del Màster en Psico-espiritual Acompanyament, U. Alberto Hurtado, Xile. Publicat a la revista Missatge, www.mensaje.cl

Comentaris