Xarxes socials i evangelització |penso en veu alta

pensaments en veu alta
Costa trobar moments de tranquilitat i silènci. Però fer coincidir aquests moments amb la lectura i la reflexió encara costa +!

Després de llegir en una estona d'aquestes de pau, la carta del Sant Pare sobre les Comunicacions Socials, dono novament gràcies a Déu de formar part de l'Església Catòlica. Un text senzill, clar i pensat. 

En aquesta carta es fa una reflexió sobre les xarxes socials i l'evangelització. No és cap "novetat", no és notícia que el Sant Pare faci aquesta comunicació, el missatge de la Jornada és cada any. Tanmateix hem de valorar que aquest missatge sintetitza la reflexió de l'Església a nivell internacional, sobre el tema concret de les xarxes socials.

«Si jo parlés els llenguatges dels homes i dels àngels però no estimés, 
seria com una esquella sorollosa o un címbal estrident» (1Co 13,1).

VALORACIÓ1. Plantejament positiu
La reflexió s'obre i es planteja de forma positiva, il·lusionant des del títol. Les xarxes socials no són el dimoni. Les xarxes socials comuniquen persones. Diu que "el lladre pensa que tot és recompensa". En canvi el missatge ens presenta les xarxes com un àmbit positiu de diàleg i trobada amb l'altre.

VALORACIÓ2. Al cèsar el que és del cèsar. 
No té vergonya en amagar que aquestes comunicacions es popularitzen i funcionen regides per estratègies comercials i tècniques de publicitat... N'hi ha que diuen allò de "la comunicació és poder". Per tant, comunicar-se personal i seriosament amb l'altre, malgrat l'aparent "facilitat" que ofereixen les xarxes, segueix essent un repte. L'aparença atraient d'aquesta comunicació virtual té relació amb la comunicació personal. On es juga l'evangelització és en la relació personal amb l'altre. L'utilitat de les xarxes és en la mesura que m'apropen a compartir amb l'altre.


VALORACIÓ3. L'objectiu no és l'èxit.
No es tracta d'estar "a l'altura", es tracta de deixar fer a l'evangeli per la xarxa. No es tracta de ser "experts en tot", sinó experts en lo nostre: L'Evangeli de Jesús el Ressuscitat. Les xarxes socials són el fruit de la interacció humana, però també donen nova forma a les dinàmiques de la comunicació que crea relacions; per tant, una comprensió atenta d’aquest ambient és el prerequisit per a una presència significativa dins seu. I si la comunicació interpersonal es juga a la xarxa, ens hi trobem. La confiança en el poder de l’acció de Déu ha de ser superior a la seguretat que dipositem en l’ús dels mitjans humans. És interessant veure que el Sant Pare valora els creatius cristians! L'art que corre per la xarxa pot ser una bona relíquia per als catòlics del futur.

CONCLUSIÓ. Comunicació sense amor = soroll
«Si jo parlés els llenguatges dels homes i dels àngels però no estimés, seria com una esquella sorollosa o un címbal estrident» (1Co 13,1).

M'agrada molt la cita que fa d'Elies... us en deixo una adaptació:

va connectar-se al twitr i no va reconèixer la veu de Déu; va contractar una tarifa plana al mobil per tenir guatsap i no va reconèixer la veu de Déu; va pagar una tarifa superior per tenir videotrucades i no va reconèixer la veu de Déu; va tenir 10mil amics al feisbuc i no va reconèixer la veu de Déu; va compartir el seu temps amb el pobre... 1Re 19,11-12

 

Comentaris