RENTAR ELS PEUS - Sant Sopar

Joan posa l'accent en els peus o en el pa?

Per a la comunitat de Joan, (el context en el qual s'escriu i es llegeix el text) l'Eucaristia ja és celebrada i coneguda. Probablement molt diferent de com la celebrem nosaltres, però amb els mateixos elements fonamentals. El text principal de l'Eucaristia que les primeres comunitats cristianes conèixen perfectament és el del Sant Sopar, el pa partit i el vi que són el cos i la sang. La comunitat de Joan coneix el text del Sopar i la història de la passió. Però el que també coneix Joan és a la comunitat cristiana que celebra el memorial.

Un bon mestre, molt inel·ligent, ens explicava que el que si que coneixia prou bé l'evangelista Joan o la comunitat joànica, (que suposo que vindria a ser la parròquia de Sant Joan, o similar...), el que si que coneixia Joan i els seus germans de parròquia era el comportament i l'actuació de la comunitat cristiana. Posant l'accent en rentar els peus i no en partir el pa, Joan vol donar un missatge, el seu accent particular, a la seva comunitat. Rentar els peus era pròpi de l'esclau, el servent, era un acte de poc "honor".

Altres textos del Nou Testament parlen de comportaments a corregir en la trobada del diumenge, com per exemple deixar els pobres sense participar de l' "agape", l'àpat que compartien després de l'Eucaristia... Cita alguns conflictes o embolics que tenia la comunitat cristiana. És interessant veure com al Nou Testament la comunitat i els seus apòstols es corregeix, s'exigeix ser fidel a l'ensenyament de Jesús i la seva vida. Aquestes actituds a corregir per fidelitat al projecte de Déu en Jesús es poden mal resumir en "actituds excloents", de poc amor als altres.

Que els altres evangelis parlin del pa i el vi en el sant sopar i Joan presenti a Jesús rentant els peus, ha de tenir una explicació. Al bloc no és el lloc per aprofundir en els arguments i cites per defensar aquesta resposta... Però si confiem en els intel·ligents, aquest accent en el rentament de peus, fou per corregir actituds que podriem resumir com a "excloents". Probablement Joan posa aquest accent en el gest de rentar els peus, per respondre a actituds de la seva comunitat i no en el fet de partir el pa simbolicament. Crist no va donar la vida simbolicament o en teoria, va donar la vida de veritat per nosaltres, per salvar-nos dels nostres pecats!

Si volem donar-li la volta a aquest petit aclariment tècnic, quin és l'accent que poso a la vida dels altres? quin és l'accent que poso mirant la meva comunitat? quin és l'accent que he de posar jo en la meva vida? 

Comentaris