PASSAT CLAR, FUTUR INCERT, PRESENT... Les comunions

http://blogs.21rs.es/lamet/files/2010/02/Foto-Primera-comunion.jpgComença un fet social conegut amb el nom de "primeres comunions". Tenim tota una estructura (model que neix fa uns 40 anys...) que ja ha caducat, però no tenim clar quin model de catequesi ha de venir... Hi ha qui fa invents, catequesis pròpies segons una marca, una franquicia eclesial... Però no tenim un model clar de catequesi a les parròquies.
UN PASSAT MOLT CLAR: La catequesi de primera comunió tal com la coneixem ha caducat. La transmissió de la fe no és una extraescolar. Si aquest procés no porta a l'Eucaristia, i per tant, a formar part de la comunitat cristiana, a formar part de la parròquia que es reuniex el diumenge, ens hem equivocat. Tinc molt clar que el model extraescolar i facturar propostes editorals i drets d'autor és absoluta i inevitablement esgotat. En la meva experiència personal de transmissió de la fe, la família i la parròquia es troben a l'eucaristia del diumenge i donen sentit a un procés cristià xulíssim! Mai he viscut la fe com una extraescolar de dos anys, i en canvi sóc capaç d'oferir-ho a les noves generacions. Penso que sóc fidel al que em mana l'Església, però m'estic equivocant! La gran part dels elements que surten a la foto del dia de la comunió, amb la qual col·laborem, és contraria a tot el que els catòlics creiem i prediquem.

UN FUTUR INCERT: Tinc clar que la catequesi ha de neixer a l'entorn de l'Eucaristia parroquial del diumenge i en un context familiar (o sigui de pares a fills), i que ha de tenir continuïtat al llarg de la vida. Però sóc incapaç de donar lliçons fora de casa meva explicant com s'hauria de fer. Tinc molt clar les intuïcions de fons que haurien de marcar el procés de catequesi i aquells elements que s'han de fer caure, però no se com proposar un model seriós que es pugui universalitzar. També sóc molt conscient que tots aquells que es pensen que tenen la "SOLUCIÓ A TOTS ELS PROBLEMES" són o profetes de l'Esperit o enviats de satanàs.

PRESENT... El present, ha de possiblitar experiències creatives i alhora de respecte amb el model de catequesi tradicional. No podem excloure gent en el camí, llavors deixariem de ser catòlics. El que caracteritza la parròquia és acollir tothom dins un territori fisic. Hem de ser fidels a acollir TOTHOM qui ho demani i fer el que estigui a les nostres mans per deixar que Déu sigui present en aquests menuts i les seves famílies. Hem de ser fidels a seguir oferint Jesucrist com si fos una extraescolar, però sense deixar de predicar i viure sabent que és molt més gran. Hem de ser fidels al contingut editorial del catecisme, tal com ens manen els nostres bisbes, sense deixar perdre la litúrgia del diumenge i la Paraula de Déu. Hem de carregar la creu de la foto de comunió, sense deixar de confiar en el poder de Jesucrist i la seva acció transformadora de la realitat.

Comentaris