Com iniciar-me al res de la pregària de les hores?


CONTINGUT
Presentació
APP CPL 
Com iniciar-me?
Descripció de les hores

PRESENTACIÓ
La litúrgia de les hores, és la pràctica quotidiana de la pregària de l'Església, en diferents hores al llarg del dia. A Catalunya s'anomena també "ofici diví" o "breviari". Al llarg de l'any, segueix els temps de la litúrgia i el record dels sants i dies assenyalats. Per tradició és habitual en els monestirs i entre els mossens, però és molt recomanada per a tots els batejats. Un bon començar és el propòsit de pregar els laudes del diumenge.

APLICACIÓ CPL 

https://www.esglesiadetarragona.cat/aplicacio-cpl/Després de la nova edició de la Litúrgia de les Hores en català que va sortir a la llum el mes de setembre de 2016, ara s’ha creat l’aplicació mòbil amb la mateixa versió del text oficial preparat per la Comissió Interdiocesana de Litúrgia de la Conferència Episcopal Tarraconense.

Amb aquesta Aplicació amb la qual es pot accedir a totes les hores de l’ofici diví i que cada usuari podrà utilitzar amb el propi de la diòcesi on es trobi, es vol contribuir a estendre la pràctica de la pregària de l’Església en tota la comunitat del Poble de Déu.


Per a descarregar aquesta nova aplicació només cal cercar “CPL” des de l’App Store (iOS) o des del Play Store (Android) i descarregar l’aplicació.

L'ofici diví, des de l'antiga tradició cristiana, es constitueix de manera que tot el desenvolupament del dia i la nit siguin consagrats per la lloança a Déu. L’Església santifica els principals moments del dia amb la pregària comunitària –o personal– de la Litúrgia de les Hores (Ofici de lectura, Laudes, l’Hora menor, Vespres i Completes), de tal manera que es té present a Déu durant tot el dia, sigui lloant-lo, sigui fent petició.

 
COM INICIAR-ME?
Com iniciar-me al res de la pregària de les hores? 
CONSELL: La litúrgia de la pregària de les hores, té més anys que tots nosaltres. Les coses bones de veritat volen temps, esforç i estimació. Els mossèns i els religiosos durant molts anys han estat els qui, principalment, han resat aquesta pregària, però l'Església anima a tots els cristians a pregar-hi. 

Una bona forma d'experimentar aquesta pregària és el propòsit de resar els laudes cada diumenge abans o després de la missa, i a veure que passa... De totes formes, és important demanar consell a la teva parròquia, entre els cristians que coneguis o escriu-nos al bloc si et convé.  

En aquest post hi deixem un "resúm" del que és la litúrgia de les hores de la ma de les benetes de Montserrat que passen gran part del seu temps lloant a Déu amb aquesta pregària.




DESCRIPCIÓ DE LES HORES
Resumir la LITÚRGIA DE LES HORES en unes poques ratlles, és una tasca compromesa. Per tant, només hi trobareu unes pistes principals d'orientació, a fi de situar-nos en cada HORA Litúrgica. 

Pregària del Matí (matines)

Es comença amb el salm 94 que, convida TOTHOM a la lloança (encara que dormin o estiguin distrets, la pregària els fa presents)
Entremig de 2 grups de salms, tenim una lectura bíblica, i una dels Pares de l'Església comentant-la. Aquesta 2ª lectura ens fa present l' "herència" que ens han deixat aquests grans homes i dones de Déu, de forma impressionant.

Pregària de Laudes (quan despunta el dia)

Té un salm "matinal" (que esmenta el començament del dia) o de RESURRECCIÓ, quan el Sol (Jesús) va il·luminar la nostra fosca. Després ve un Càntic de l'AT, i un salm de LLOANÇA. Acaba amb el "benedictus" (és una tradició antiquíssima), que reflexiona sobre l'inici de la Redempció.

Hora intermitja (sexta o nona)
El primer salm consta d'uns versets del salm 118 (és molt llarg), que és el salm de la "MÍSTICA" jueva. En cada verset es va repetint que estimem la voluntat de Déu, semblantment al que es deuen dir els enamorats ("a mi m'agrada el que tu vulguis").
El 2º salm sol ser algun dels graduals (de quan passaven el dia anant en peregrinació a Jerusalem).

Pregària de Vespres (en vesprejar)
Els salms escollits són d'ACCIÓ DE GRÀCIES per tot el que Déu ens dóna, i especialment per la Salvació que ens ha vingut per la CREU-Sacrifici Pasqual. Diem amb Jesús: "el meu esperit està cansat... a l'hora de sacrifici vespertí... alliberats de l'esclavitud d'Egipte... etc. etc. I, sobretot els diumenges cantem la REIALESA de Jesús, assegut a la dreta de Déu. Després diem un càntic del NT (de St. Pau o l'Apocalipsi) que expressen molt bé l'obra que el CRIST ha realitzat per tots nosaltres. I finalment amb el "Magníficat" de la Mare de Déu, fem una solemne acció de gràcies, malgrat la nostra "petitesa".

Completes (abans d'anar a dormir)
Són com un dir "bona nit" a Déu, a través d'un salm de CONFIANÇA.
Els salms dels diumenges i dels divendres són escollits. Són realment dos dies molt especials: de la Mort i de la Resurrecció de Jesús.
Després d'aquestes ratlles es pot dir que el millor ha quedat "al tinter" ( o a l'ordinador). Com més vas entrant en la pregària Litúrgica, més gust trobes en aquest "ministeri de la pregària", AVUI, dins del món.

LA  CELEBRACIÓ LITÚRGICA                Gna. Josefina Rabella    
  La Litúrgia no és una explicació sobre el culte cristià, sinó una CELEBRACIÓ de l’Església: “Expressió i revelació del Misteri de Crist i de la naturalesa de l’Església”.  El cristià és algú que creu en el Misteri de Crist i el CELEBRA amb l’Església, o sigui  en Comunitat.
         En la Litúrgia de l’Església es realitza la FE de manera original, penetrant i fidel. En el conjunt de les paraules, dels símbols, dels ritus, té lloc, en Jesucrist i mitjançant el seu Esperit, l’autèntica donació de Déu a nosaltres i de nosaltres a Déu.  Perquè aquest encontre és radical i eficaç, l’expressió Litúrgica és la més rica expressió de Fe i la més profunda confessió dels dogmes i veritats. En ella VIVIM l’Escriptura, la PRENEM, i ens la FEM NOSTRA. A través d’ella la teologia, la història, l’art, la sociologia, o la música, es tornen consagrats per la pregària.
         La litúrgia, doncs, té una posició privilegiada que comporta la màxima obertura al món, i la màxima orientació vers Déu. Però sabem bé que sense FE no es pot copsar ni viure el Misteri, ni tan sols hi ha el desig de conèixer-lo.
       Però els creients sabem que a través del gest de la FRACCIÓ DEL PA, vivim l’ofrena de Jesús, ressò de  l’AMOR del Pare. I sabem que el nucli central de l’Església: CELEBRACIÓ I EVANGELITZACIÓ, es fonamenta en l’AMOR gratuït de Déu, que en la celebració s’expressa amb visibilitat humana.



CONSELL: Recorda que des d'aquest bloc pots accedir a l'APP GRATIS i per intuïció pots anar seguint. Demana consell a la teva parròquia o escriu-nos al bloc. 

Comentaris