Primeres passes per a pregar

Què és la pregària? Respondre a aquesta pregunta ens podria portar molt de temps. Però podríem atrevir-nos a dir que es tracta en el fons d’un diàleg, d’una relació amb Algú que ens escolta, Algú que ens acompanya misteriosament. Aquest Algú és Déu, i si vols, si t’ajuda, pots dir que aquest Algú té un rostre molt concret, un rostre de carn i ossos, el de Jesús.

Un diàleg? una relació? No està malament per començar. Aleshores em puc preguntar com dialogo? quan em relaciono? ... El que és important per als seguidors de Jesús, pels qui creuen és que aquest diàleg no pot ser ocasional, o fortuït, ha de sortir de dins. Amb un Amic t’hi fas.

Altra cosa és com aprendre’n. Es necessita temps. És tot un art, vols apendre’l?

COMENÇA A CAMINAR

1. Busca un lloc tranquil, molt millor amb silenci, així podràs escoltar la veu de l’amic. Recorda que es tracta d’un diàleg, i no pas d’un monòleg.

2. Respira a fons, tranquil·litza’t. Busca la pau, procura aconseguir-la. Has d’intentar fer silenci no només externament, sinó sobretot en el teu interior, en el teu cor.

3. Es tracta d’un diàleg amb Algú molt concret i real, amb Jesús. A Ell no li calen moltes paraules, tot i això, és bo que li parlis des del fons del teu cor, amb tota sinceritat. Expressa-li tot el que vius.

4. Escoltar Jesús és una de les coses més maques que ens pot passar. Fes-ho observant la teva vida i la vida de la gent que t’envolta, però també fes-ho apropant-te al testimoni dels primers homes i dones que el van conèixer. Fes-ho llegint la Paraula de Déu, ja veuràs com no en sortiràs decepcionat.

5. Proposa’t estar amb el teu Amic, amb Jesús, no massa temps, el just i necessari, el temps que tu vulguis, que tu necessitis, però això, sí, cada dia. Al matí, quan et lleves, i al vespre quan et vas a dormir. Ell està amb tu, alegra’t.

6. Pregar serà al final veure com Jesús està present en la teva vida i com et demana que tu visquis la vida. Pregar serà demanar coses, però també sobretot, agrair tot el que tens, tot el que vius, tot el que et fa créixer, tot el que aprens de nou.

7. Saps com descobriràs que has pregat bé? Si després d’aquest encontre amb Ell, li dius senzillament, «Senyor et vull conèixer més i estimar-te més, ajuda’m», i et disposes a viure allò que Ell vol de tu.

8. I recorda, que això són només les primeres passes, n’hi moltes més, no et cansis mai de fer-les, i de seguir el camí. Demana consell als savis, llegeix la Paraula de Déu, deixa't portar per l'Eucaristia. Pregar és com respirar, i si deixem de respirar, ... ànims i endavant! Tot pregant s’aprèn a pregar.

Comentaris