Formació catequistes Sabadell | Mn. Jordi Tres



Aquest document recull la formació feta a Sabadell el novembre de 2013. Els temes són:
1. La catequesi
2. Actualitat i critèris
    ACTIVITAT de GRUP "la meva experiència"
3. Mapa pastoral a la parròquia
4. Documents i materials
    SIC-CET i CEE
5.Enllaçgrafia

Espero que us sigui de profit. Està escrit amb molta fe amor i esperança!

________________________________________________________________
1. LA CATEQUESI

INTRODUCCIÓ

QUÈ ÉS LA CATEQUESI? La catequesi forma part de la vida de la parròquia, d’una forma excepcional. Els catequistes reben la missió de transmetre la vivència de la fe als membres de la comunitat cristiana i a aquells qui es preparen per a formar-ne part, d’acord amb la voluntat i l’ensenyament de l’Església que és qui els escull i els envia a la missió. Els cristians sempre hem escollit com a catequistes membres de la comunitat amb vides públiques exemplars, i que destaquen per la seva vivència de la fe i participació activa en la celebració de l’Eucaristia i la vida de la comunitat.

La paraula catequesi (del grec κατηχισμός, de κατηχεν "instruir") la tradició del dipòsit de la fe als nous membres que s’inicien a l’Església Catòlicai la seva instrucció posterior. Es troba a l’orígen del cristianisme, completant la doctrina transmesa en primer lloc per kèrigme i durant els primers segles la doctrina fonamental sobre la que s’edifica l’homilia, de gran caràcter espiritual.

Té quatre grans moments:

Primera predicació. La primera etapa està arrelada en la tradició del kerígma apostòlic, (l’anunci de la salvació del Crist ressuscitat i viu entre nosaltres / “Jesús va morir per les nostres culpes i ara ressuscitat et salva i t’ofereix la vida eterna”). Als qui eren totalment pagans, primer els feien una catequesi donant a conèixer la doctrina de la fe i la vida cristiana. El final d’aquest procés era l’admissió al catecumenat.

Auditoria o catecumenat. Durant aquesta segona etapa, els aspirants començaven a formar-se a les escoles catequetiques i assistien a la primera part de la Missa. La durada d’aquest període era de tres anys.

Tradició de la fe i baptisme. La tercera etapa era immediata al baptisme. En presència del bisbe i els preveres eren presentats els candidats davant la comunitat pels seus padrins. Llavors el bisbe feia una homilia (protocatequesi) innaugurant el període d’instrucció previa al baptisme que durava tota la quaresma. La quarta setmana de quaresma es comunicava oficialment (Traditio-symboli) el símbol de la fe (el credo) per part del bisbe als catecumens.

Llavors començava la catequesi propiament dita, que tenia un doble aspecte: formació en doctrina i formació espiritual (ruptura amb les costums paganes). Aquest tercer període acaba amb el baptisme dels catecumens.

Mistagogia. Aquesta última etapa la rebien els recent batejats per part del bisbe durant la primera setmana de Pasqua. Era una explicació a la que només tenien accés els ja batejats. El tema eren els sagraments, les seves figures bíbliques i el sentit dels ritus. Aprofundir el missatge de l’Evangeli per educar la fe.

DOCUMENTS DE L’ESGLÉSIA Hi ha molta documentació de l’Església sobre la catequesi. Hi podem entrar en altres formacions, o ho busqueu per internet que està tot penjat i explicadíssim! Però hi ha un document marc que hauríem de conèixer: el catecisme de l’Església Catòlica (1992). [Aquest any amb els nous materials, ens cau a les mans el Catecisme Jesús és el Senyor. És un catecisme per a nens, no per adults!] El Catecisme del 1992 és una eina molt complexa, però que els catequistes hem de conèixer. Demaneu-lo als vostres responsables o mossèns i com a mínim fixeu-vos en l’índex de continguts. Ho veurem al final, abans de tornar a casa.




CATEQUESI SAGRAMENTAL
Durant molts segles, l’estructura forta de la catequesi de l’Església és a l’entorn dels sagraments de la vida cristiana. Això és un plantejament molt encertat i correcte, que dona per suposat que ocupa de dos a cinc anys de la vida cristiana. Està clar que és en certa manera la “base” de tota catequesi, però que és una part de la catequesi que ha de rebre un cristià.

BAPTISME
Pel Baptisme, són incorporats a Crist i constitueixen el poble de Déu; aconseguit el perdó de tots els pecats, esdevenen una nova criatura per l’aigua i per l’Esperit Sant, i alliberats del poder de les tenebres, passen a l’estat de fills d’adopció; és per això que els diem fills de Déu, i ho són (ELS BISBES DE CATALUNYA. Directori de Pastoral Sacramental, p. 12)

INDICACIONS GENERALS
El Baptisme d’infants se celebra habitualment a la parròquia del domicili dels pares, o en una altra església parroquial, principalment en diumenge, dintre o fora de la missa. Se celebra com més aviat millor. Cada infant ha de tenir un padrí o padrina. Si n’hi ha dos, seran home i dona. La parròquia oferirà als pares una adequada catequesi sobre el baptisme. El rector pot demanar als padrins la partida de baptisme i de confirmació, i, als pares, la constatació del matrimoni. Fora de perill de mort, no se celebren baptismes als hospitals. El baptisme d’infants ja en edat escolar té el seu propi itinerari catecumenal, habitualment vinculat a la catequesi per a la primera Comunió.

CONFIRMACIÓ
En la Confirmació són marcats, en rebre el mateix Esperit Sant, i així cada vegada es configuren més perfectament al Senyor i s’omplen de l’Esperit Sant, per tal que, donant-ne testimoni davant el món, portin sense tardança el cos de Crist a la plenitud. (ELS BISBES DE CATALUNYA. Directori de Pastoral Sacramental, p. 12).

INDICACIONS GENERALS
La Confirmació se celebra habitualment al voltant dels 14 anys, després d’una catequesi de dos anys. Als joves no confirmats que es preparen per al matrimoni, les parròquies o altres serveis diocesans els poden facil·litar una preparació més intensiva. El ministre de la Confirmació és el Bisbe o un Delegat seu.

PRIMERA COMUNIÓ
Participen en l’Assemblea eucarística, i hi mengen la carn del Fill de l’home i hi beuen la seva sang, per tenir la vida eterna i expressar la unitat del poble de Déu; oferint-se juntament amb Crist, participen en el sacrifici universal (ELS BISBES DE CATALUNYA. Directori de Pastoral Sacramental, p. 12).

INDICACIONS GENERALS
La primera Comunió va precedida d’una catequesi de dos anys, entre els 7 i 9 anys. Aquesta catequesi té lloc a la parroquia, al col·legi o a altra comunitat cristiana no parroquial. Recentment (2009), els bisbes de les esglésies a Catalunya han promulgat el catecisme “Jesús és el Senyor” com a text base de l’itinerari catequètic dels infants.

NENS NO BATEJATS QUE ES PREPAREN PER LA COMUNIÓ
El cas dels nens no batejats que es preparen per a rebre la primera comunió, es considera que tenen ús de raó i per tant cal considerar-los com a adults segons la definició clàssica. Cal considerar el document “critèris orientatius per al baptisme de nens i nenes, que diu que tot i ser considerats adults per aquest critèri clàssic, “encara no se’ls pot tractar com a adults en sentit propi”. Per tant el procés catequètic s’integra a la parròquia, entregant la Paraula de Déu, el Parenostre i el Credo i la preparació a la reconciliació tal com proposa el Ritual d’Iniciació Cristiana d’Adults. Aquest és el marc general a partir del qual responem a cada cas.

2. ACTUALITAT

CONCESSIÓ A LA SAVIESA
És important conèixer la societat, observar, calcular, estudiar... Hi ha un informe publicat el 2007 d’una enquesta que vam contestar el 80% de catequistes de l’arxiprestat. Està força bé i és molt interessant... Hi ha dades, com el nombre d’inscrits a la comunió, el nombre dels qui segueixen després, el nombre dels qui es preparen a la confirmació... Hi ha una part que la donen els estudis, però a la parròquia hi ha un element clau que és la capacitat d’observar, de contrastar dades, mantenir la memòria històrica, saber veure lo positiu i lo negatiu de cada moment... La sociologia pot donar-nos dades per arribar a la depressió profunda de qualsevol catequista.

OFERTA I DEMANDA
La delegació de joves va presentar un document que és prou interessant, es diu “Pautes per a les bones pràctiques pastorals” i recull el que si que s’ha de fer en pastoral. És un document molt senzill que vam treballar, parlar, aportar des de diferents llocs, sensibilitats... Per tant té el valor de ser redactat en equip amb representació de tot el territori. Aquest senzill document convida a fer “propaganda” de la catequesi, trobades... en els àmbits on són els joves. Durant molts anys, això no s’ha plantejat en cap parròquia. Jo he de sortir fora la parròquia a convidar la gent que vingui? Si. Des de la parròquia com a pal de paller, hem de moure’ns pel nostre territori i anuncial allò que creiem.

2Co, 5-6  Perquè, quan prediquem, no ens anunciem a nosaltres mateixos: anunciem que Jesucrist és el Senyor, i proclamem que som els vostres servidors per amor de Jesús. El mateix Déu que digué: Que la llum resplendeixi enmig de les tenebres, és el qui ara ha resplendit en els nostres cors; així som il·luminats amb el coneixement de la glòria de Déu, que brilla en el rostre de Jesucrist.

Probablement ara no som conscients d’això, però si mirem el numero de les nostres inscripcions de catequesi va baixant. Si mirem el de la continuació després de la catequesi, no varia del zero (o del 5) des de fa anys. Cada com menys responen a la oferta. Aquest fet ens ha de fer actuar. No cal pensar gaire si acabem fent res. No aprofundeixo en aquest tema, però crec que és un repte que ens està començant a caure com una llosa sobre la catequesi de comunió. Potser m’erro.

POCS PERÒ DOLENTS
Que sigui poca la gent que demana participar d’aquest procés global de catequesi, no vol dir que haguem de rebaixar-ne les espectatives ni la qualitat. Si acceptessim ser mediòcres perquè som pocs, cauriem en l’antitòpic “pocs però dolents!”, i fariem pena.

Mt 9 ,15
Jesús els respongué:
--¿Poden estar tristos els convidats a noces mentre l'espòs és amb ells? Ja vindrà el temps que l'espòs els serà pres, i llavors sí que dejunaran.
16 »Ningú no posa en un vestit vell un pedaç de roba sense tractar: el pedaç estiraria la roba del vestit i es faria un esquinç més gros. 17 Tampoc no posen vi nou en bots vells: els bots es rebentarien, es farien malbé i el vi es vessaria. El vi nou s'ha de posar en bots nous, i així es conserven bots i vi.
Si vivim la convicció que és Crist el qui ens acompanya i és a Ell a qui anunciem, no podem rebaixar ni el missatge ni la dignitat dels mitjans. No dic la riquesa, sinó la dignitat. La senzillesa és un bon critèri evangèlic! A vegades ens deixem robar el cor pel mal... si pensem que un llibre de colors podrà fer millor la catequesi és que no tenim fe. És Jesús l’únic que pot fer millor la catequesi, perquè és el motiu, el tema i el contingut. Podem tenir una pissarra amb guixos, o fins i tot escriure amb un pal al terra, podem no utilitzar internet ni videos i no passa res, si ens hem preparat, si hem pregat aquella sessió, si hem pregat pels infants, joves o vells als qui oferim la catequesi, si estem al costat de la nostra parròquia i vivim l’entrega del nostre temps com un servei senzill a l’Església.

No podem ser pocs i dolents. Podem tancar la porta tranquils, però ha de ser tenint preparades les sessions, havent fet calendari, escoltant els nostres germans i les altres parròquies del bisbat. Podem tancar la porta molt tranquils i sense remordiments si no vé ningú; però només si hem pregat per tots els “ningus” que no venen amb totes les nostres forçes i ens hem entregat en la tasca de catequistes.

ON TENIM EL COR TENIM EL TRESOR
Tenim una joia preciosa sota la nostra responsabilitat. Ni el mossèn entra a la sala mentre faig catequesi. És un moment meravellós per a comunicar la vivència de la fe i els continguts que disposa l’Eslgésia per a cada moment de la catequesi (petits, joves, grans...). Concretament, la catequesi de comunió és un àmbit en el qual els pares ens confien els seus fillets, que és el millor que tenen a les seves vides. He vist famílies trencades que s’emocionen, ploren i lluiten pels seus fills. Inclús en el cas que per alguns siguem considerat una “extraescolar” hem de comprendre que cap família deixa els fills on no hi confia. El nostre cor, doncs, l’hauriem de posar en l’atenció i l’acollida a les famílies que ens confien allò més preuat que ha nascut del seu amor. Quan arriba mig curs, he de saber el nom i cognom dels infants, i també els noms dels seus pares, i si estan malalts, contents, tristos... El catequista és la porta d’entrada a la parròquia i a l’Eucaristia. Cap nen vindrà a missa si no se li ofereix l’amistat sincera del catequista a la família. Ni Jesucrist podia predicar l’Evangeli sense donar la vida.

Mt 25,26 »Però l'amo li va respondre: »--Servent dolent i gandul! Sabies que sego on no he sembrat i recullo on no he escampat.

Si tenim fe, hem d’estimar, acollir i desviure’ss pels pares, per les famílies que ens porten els seus fillets. Mai un nen vindrà a missa perquè el mossèn o el responsable de catequesi li doni un paper!! No som una cadena de supermercats baratos, som l’Església de Crist. No convidaré mai a ningú a assistir a un acte, sinó a compartir amb mi el seguiment de Crist. Per mitjà del catequista, l’infant i la seva família té ocasió de descobrir el tresor de l’Evangeli, viscut en el pròpi territori en la comunitat de l’Església Catòlica, a la parròquia. Evidentment l’acte central de la vida de la parròquia és l’Eucaristia. El tresor que oferim és l’Eucaristia, i en aquesta, Jesús mateix ofereix la salvació i la vida eterna.

Ap 21,5 I el qui seu al tron va afirmar: --Jo faig que tot sigui nou. I afegí: --Escriu aquestes paraules, perquè són veritat i dignes de tota confiança.

EXPERIÈNCIA CONCRETA
Compartirem algunes experiències que s’han provat en diferents llocs i les valorem.

ACTIVITAT
  1. Què trobo a faltar de la catequesi que vaig rebre quan era petit?
  2. Què trobo que ha millorat en la catequesi tal com la fem avui?
  3. Què somnio de cara a la catequesi del futur?
             

3. MAPA PASTORAL

UN OFERIMENT CONCRET PER A TOTHOM EN GENERAL
Alhora d’oferir la catequesi, la parròquia respón a un territori al qual està cridada a oferir un servei. No hem de fer diferències amb ningú, però hem de tenir molt clar que la nostra tasca és oferir la catequesi al territori que ens correspón, tal com l’Església disposa. Per exemple, la catequesi de baptisme s’ofereix a pares que volen que els seus fills rebin el baptisme. S’ofereix un dia concret, uns continguts, un horari, una documentació, uns dies assignats per a la celebració... En el cas del baptisme d’adults hi ha el ritual pròpi que estableix un camí catequetic molt concret, d’acord amb el concurs del nostre Bisbat. Tot això no està improvitzat, ja que per a l’Església és molt important la catequesi. Per tant, estem davant un servei amb més de 20 segles d’experiència, lligat al ritme de l’any litúrgic i la celebració de l’Eucaristia.

DIFERENTS ELEMENTS : UNA SOLA CATEQUESI
La catequesi general s’adequa a edats, moments de la vida, sagraments, festivitats o ocasions especials, o fins i tot a àmbits professionals o lúdics. És bo que en aquesta formació creixem en la consciència que formem part d’una cadena de persones, homes i dones que formant part activa de l’Església, oferim a tot el territori que correspón a la parròquia aquesta preciosa eina per a crèixer en el coneixement i la vivència de la fe cristiana i catòlica.

LA CATEQUESI I JO
Us explicaré aquesta idea amb un exemple senzill i clar. La catequesi “reglada” és aquella que es distribueix en uns dies, horaris, continguts... com la de la comunió. Per tant la catequesi “no reglada” és aquella que no respón a un programa concret. S’entén... Doncs aquí us plantejo l’exemple:

El fet que els catequistes, o els capellans no fem catequesi reglada no vol dir que no fem catequesi, però ens ha de fer sospitar... Quan diem que fem “formació”, estem fent catequesi? Rebem catequesi els adults que fem que els nens de vuit anys passin dos anys i quaranta sessions de calendari escolar fent catequesi?

MAPA PASTORAL
L’esquema que us presento a continuació, i que podriem concretar en cada parròquia, ens ajuda a veure com molts elements formen part d’una mateixa catequesi general.

ACTIVITAT
Omple les caselles en blanc pensant en la realitat de la teva parròquia. Jo vaig estar estona per a fer aquest exercici... si t’hi poses a fons no acabes mai!


EDAT
ESTUDIS
ETAPES
SAGRAMENTS
NIVELLS DE CATEQUESI GENERAL

4. DOCUMENTS I MATERIALS

INTRODUCCIÓ
Tan sols us presento llibres i documents perquè tingueu els continguts bàsics i els conegueu personalment. Veurem el Catecisme de l’Església Catòlica, el Catecisme de a Conferència Episcopal Espanyola, i el material catequetic adaptat a aquest catecisme.

Concretament el material catequetic del Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i Balears (SIC). Inclou el quadern dels infants i la guia del catequsita.

 ÍNDEX DEL CATECISME DE L’ESGLÉSIA CATÒLICA (1992)

1. LA PROFESSIÓ DE LA FE CRISTIANA
            -Jo crec, nosaltres creiem
            -Els símbols de la fe
2. LA CELEBRACIÓ DEL MISTERI CRISTIÀ
            -L’economia sagramental
            -Els set sagraments de l’Església
3. LA VIDA EN EL CRIST
            -La vocació de l’home: la vida en l’Esperit
            -Els deu manaments
4. LA PREGÀRIA CRISTIANA
            -La pregària en la vida cristiana
            -La pregària del Senyor: “Pare nostre!”

Constitució Apostòlica “Fidei depositum”, Joan Pau II, 1992

La Constitució Apostòlica Fidei depositum és el document amb el qual el sant Pare ordena la publicació del Catecisme. Aquesta Constitució Apostòlica ens explica la importància de tenir un Catecisme universal en l’Església, que té la missió de guardar el dipòsit de la fe. L’any 1986, Joan Pau II va encarregar el projecte del Catecisme a la llum del Concili Vaticà II, a una comissió de cardenals i bisbes presidida per Joseph Ratzinger. Fruit d’un treball llarg i que va tenir col·laboració i el seguiment de nombrosos cardenals, bisbes i experts de tota l’Església s’elaborà el text del Catecisme de l’Església Catòlica.

L’ordre dels temes del Catecisme, segueix l’esquema del catecisme de sant Pius V articulat en quatre parts: el Credo, els sagraments i la litúrgia, la vida cristiana i els manaments, i la pregària cristiana.

Finalment, aquest document explica que el Catecisme vol ser un servei per sostenir i confirmar la fe de tots els deixebles del Senyor Jesús. I no és destinat a substituir els catecismes locals, sobretot els aprovats per la seu Apostòlica, sinó a encoratjar i ajudar la redacció de nous catecismes locals que s’adaptin a les diverses situacions i cultures, però guardant acuradament la unitat de la fe i la fidelitat a la doctrina catòlica.

CATECISME DE LA CEE, Jesús és el Senyor, 2008

1. L’Església i els cristians
2. Déu és el nostre Pare
3. Jesús ve a salvar-nos
4. Jesús, el Fill de Dúe, va viure entre nosaltres
5. Jesús entrega la seva vida per nosaltres
6. L’Esperit Sant i l’Església
7. Pel baptisme naixem a la vida nova
8. La Reconciliació
9. L’Eucaristia
10. Amb Jesús per sempre, a la casa del Pare

Decret d’implantació del catecisme per a infants “Jesús és el Senyor”, bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya, 2009

Considerant la petició de la Conferència Episcopal Espanyola, la Congregació per al Clergat i la Concgregació per a la Doctrina de la Fe concedeix la prescrita aprovació del Catecisme “Jesús és el Senyor – 1.Primer Catecisme de la Infància”.

El juny de 2009, el bisbe Agustí Cortés i Soriano, Bisbe de Sant Feliu de Llobregat, amb conjunt dels bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya, signen el Decret d’implantació del catecisme per a infants “Jesús és el Senyor”. Per aquest Decret, el catecisme per a la iniciació a la vida cristiana Jesús és el Senyor, s’estableix com a obligatori per a la nostra diòcesi de Sant Feliu de Llobregat i la resta de bisbats.

MATERIALS CATEQUETICS ADAPTATS AL CATECISME
Els materials catequètics adaptats al catecisme han de tenir com a nord guardar acuradament la unitat de la fe i la fidelitat a la doctrina catòlica adaptant-se a les diverses situacions i cultures.

MATERIAL CATEQUETIC DEL SIC
El material catequetic del Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i Balears, ha elaborat dos quaderns (un per curs) i les seves guies corresponents d’acord amb el catecisme dels bisbes. Aquest material usa el mateix títol Jesús és el Senyor”.

Primer curs
ELS CRISTIANS
            1 ELS CRISTIANS
            2 SOM UNA GRAN FAMÍLIA
            3 DÉU ENS PARLA: PARAULA DE DÉU
            4 ELS SANTS, AMICS DE DÉU PER SEMPRE

DÉU T’ESTIMA
            5 NO HO PODEM VEURE TOT
            6 DÉU ÉS EL NOSTRE PARE I NOSALTRES SOM ELS SEUS FILLS
            7 DÉU PARE ÉS SEMPRE AMB NOSALTRES

VE JESÚS
            8 DÉU PARE COMPLEIX LA SEVA PROMESA
            9 PREPAREU EL CAMÍ AL SENYOR
            10 MARIA, MARE DE JESÚS I MARE NOSTRA

JESÚS VE A SALVAR-NOS
            11 JESÚS, EL MESSIES, NEIX A BETLEHEM
            12 JESÚS ÉS DÉU I HOME VERITABLE
            13 EL BAPTISME DE JESÚS

JESÚS EL FILL DE DÉU, VA VIURE ENTRE NOSALTRES
            14 JESÚS ENS ANUNCIA LA BONA NOVA, L’EVANGELI
            15 JESÚS ENS PORTA EL REGNE DE DÉU
            16 JESÚS FA COSES ADMIRABLES

JESÚS COMPLEIX LA VOLUNTAT DEL PARE
            17 JESÚS PREGA I COMPLEIX LA VOLUNTAT DEL PARE
            18 JESÚS INVITA ELS SEUS AMICS A SEGUIR-LO
            19 JESÚS CELEBRA LA PASQUA
            20 PASSIÓ I MORT DE JESÚS

JESÚS VIU AMB NOSALTRES
            21 JESÚS VA RESSUSCITAR EL TERCER DIA
            22 JESÚS RESSUSCITAT ENS ENVIA L’ESPERIT SANT
            23 L’ESPERIT SANT DÓNA VIDA A L’ESGLÉSIA
            24 AVUI NOSALTRES SOM L’ESGLÉSIA

Segon curs
DÉU ÉS EL NOSTRE PARE
1. LA CREACIÓ ÉS OBRA DE L’AMOR DE DÉU
2. L’amor de Déu és més fort que el pecat
3. Déu Pare mai ens abandona
4. Som hereus d’una gran promesa

ESTIMAR DÉU I ELS ALTRES
5. Cridats a viure com a fills de Déu
6. Estimem Déu sobre totes les coses
7. Aprenem a estimar en família
8. Estimem els altres com a germans
9. Com a fills, preguem a Déu, el nostre Pare

PREPAREM EL NADAL
10. Prepareu el camí al Senyor
11. Jesús, el Messies, neix a Betlem
12. Jesucrist ens revela la vida íntima de Déu

EL BAPTISME ENS DONA LA VIDA
13. Ens trobem amb Jesús ressuscitat en els sagraments
14. Naixem a la vida nova
15. Creixem en la vida de fe

EL PERDÓ QUE ENS RENOVA
16. Cridats a viure com a fills de Déu
17. A vegades ens allunyem de l’amor de Déu
18. Jesús ens porta el perdó de Déu Pare
19. Celebrem la Reconciliació

L’EUCARISTIA, EL NOSTRE ALIMENT
20. Celebrem l’Eucaristia en el dia del Senyor
21. Escoltem la Paraula de Déu
22. Donem gràcies al Pare pel lliurament de Jesús
23. Mengem el pa de vida eterna

L’ESGLÉSIA, CASA NOSTRA
24. Avui, nosaltres som Església
25. Cridats a col·laborar en l’Església


QUÈ TINC A LES MANS PER A FER LA CATEQUESI?

LA PARAULA DE DÉU
Evidentment, la primera expressió de la fe de la comunitat cristiana es troba a la Bíblia. Especialment té una importància i centralitat Jesús als llibres dels Evangelis. Per a treballar aquesta Paraula tenim de de fa una colla d’anys la Bíblia infantil d’EDEBE. Com veureu és senzill seleccionar textos d’acord amb les sessions. Amb lleugeres modificacions, farem com hem fet sempre.

LA VIDA SAGRAMENTAL (any litúrgic)
La catequesi s’esdevé al ritme de l’Eucaristia dominical i l’any litúrgic. Hi ha aquests quatre moments que s’anomenen “temps forts”:

Advent: temps de preparació per al Nadal. És un temps on l’Església es fixa en l’anunci del Messies des de l’Antic Testament donant una centralitat especial a la Mare de Déu.

Nadal: celebració de l’adveniment del Senyor en l’infant de Betlehem. L’Església celebra l’encarnació (fer-se carn) del Fill de Déu, Jesús el Messies que esperaven els profetes des d’antic.

Quaresma: temps de preparació per a la festa de la Pasqua. És temps de conversió i penitència en el qual l’Església ens demana practicar el dejuni, la caritat i la pregària amb més intensitat.

Pasqua: La principal festa de l’Església Catòlica, de tots els qui estem batejats. La pasqua és la festa de la Ressurrecció del Senyor. En aquesta festa afirmem que Jesús, que va morir pels nostres pecats, ens ha alliberat, és el nostre Salvador, és el Senyor, el Ressuscitat present en la nostra vida.

També arrelats allà on som celebrem les festes dels nostres patrons. És bo de donar estampes dels patronatges de les parròquies respectives i explicar les tradicions i les històries religioses de cada parròquia als infants. A vegades hi ha un bon recurs com ensenyar els himnes o goigs del patró...

Adaptem l’ordre de les sessions del quadern al temps litúrgic i les celebracions pròpies del poble. Per Nadal hauriem d’estar propers a la sessió 11a, i passat setmana santa per la 21 al quadern primer i insistir en la relació de la Pasqua amb l’Eucaristia al quadern de segon.

EL CATECISME PER A NENS DELS BISBES
És una eina que tenim els catequistes i que està pensada per a ser llegida (alguns fragments tal com suggereix la guia del catequista) al llarg de les sessions. En principi és una eina que el catequista utilitza amb els nens, però que els nens no tenen directament. En una sessió de 50 minuts, és molt pretenciós que un nen d’aquestes edats mogui en paral·lel aquesta bibliografia. El catequista, amb les indicacions de la guia, comentarà o farà llegir el que escau a cada sessió.

Als infants que ja tinguin pròpia la Paraula de Déu (la Bíblia EDEBE o altres edicions), els podem animar a rebre el catecisme com a regal de Primera Comunió o Pasqua. Cal però, com sempre hem fet, a ser curosos ja que el cost d’aquests materials és molt elevat per a moltes de les famílies. També cal ser conscients que per a un nen, sense la companyia de l’adult, el catecisme és un llibre que pot caure facilment de les mans, perquè és molt dens i complex.

LA GUIA  PER ALS CATEQUISTES
Té tantes explicacions previes i formació que no m’atreveixo a comentar-la... És un treball excel·lent i savi, fet per gent que ha estudiat molt. Avui us ensenyaré on començen les sessions i com utilitzar-la de forma pràctica. En un món ideal una catequsita només fa catequesi, però a la vida real, la guia l’anirem coneixent amb els anys...

EL QUADERN DEL SIC PER A INFANTS
El quadern és una eina deixatada per estar en mans dels nens. El paper és gruixut, a tot color, molt car també. És l’eina que els nens tenen a les mans per fer-los la catequesi, la transmissió de la fe. Nosaltres abans de cada sessió sabem que tenen els nens al davant, hem llegit el contingut del catecisme dels bisbes, aprenem de la proposta de la guia per als catequistes i dinamitzem la sessió tal com marca el quadern.

Abans de cada bloc de sessions trobem un capítol (per exemple “ELS CRISTIANS” a primer) que relaciona les sessions entre elles. En cada bloc hi ha un cant i un dibuix que suggereix la idea principal.

Dins de cada sessió tenim la dinàmica proposada, un suggeriment de pregària, una proposta per a compartir a casa amb la família, i un pensament a recordar. A la guia del catequista està explicada cada sessió i cada element. També tenim la reunió de preparació de la sessió que podem fer cada dia en 10 minuts al acabar la catequesi preparant la setmana següent.

ELS PREUS DE LES COSES
Tota aquesta saviesa i organització té un cost. Evident... El dossier propi costava entre 4 o 5 euros i en el cas del catequista incorporava la guia en aquest preu. Amb les referències de venta al públic del SIC, enguany el preu del dossier és de 8 euros, el del catecisme que tenim els catequistes 12, i la guia 13. Per tant hem de valorar que aquest any el material de catequesi té un cost bàsicament del doble, mentre la inscripció és la mateixa. Evidentment, ha de ser més bonic i tenir enganxines... com a mínim!

El material per al catequista que costava uns 60 euros a nivell d’arxiprestat, enguany costa gairebé 500 euros. És bo ser conscients del que costa la catequesi! Per això cal valorar aquesta activitat i el qui la realitzem, i qualitat de la nostra preparació i la nostra entrega en aquesta tasca tan apassionant. Aprofitem aquesta inversió que fa la nostra parròquia i siguem agraïts amb el material. És bo transmetre aquests coneixements a les famílies que coneixem perquè valorin l’esforç que fem els cristians per a l’evangelització dels infants.

QUAD2

QUAD1







     
            CATECISME                QUADERN             GUIA CATEQUISTA
                 12,50 Є                          8 Є                               12,81 Є



ENLLAÇGRAFIA

biblija.net
La Paraula de Déu a internet. Podem cercar cites concretes, posant una paraula sola et troba cites relacionades, relaciona les cites entre elles, podem seleccionar només nou o antic testament, només un llibre o diversos, en català, castellà, vasc, anglès...
http://www.biblija.net/biblija.cgi?l=ca

vatican.va | Catecisme de l’Església Catòlica
Enllaç al text del catecisme de l’Església Catòlica. Fas click a un tema de l’índex i hi vas... A mi m’agrada més consultar-lo per pantalla que imprès. Si us connecteu a vatican.va també podeu trobar mil coses de l’Església... us recomano les meditacions diaries del sant Pare. També teniu els enllaços amb la tele vaticana...
www.vatican.va/archive/catechism_sp/index_sp.html

sic-catequesi.cat | Secretariat Interdiocesà de Catequesi
És la pàgina web del catequista a nivell del nostre territori de Catalunya i Balears. És un altre dels llocs web que de sovint ha de consultar el catequista. També podeu consultar els preus dels materials catequetics per tenir-ne consciència.

http://www.bisbatdeterrassa.org | delegació de catequesi
La web del nostre bisbat és el primer al qual ens hauriem de connectar abans de catequesi. Ens facilita informació sobre la Delegació de catequesi:

Catequesi

Mn. Carles Cahuna Bartra
Santjoanistes, 2
08197 Valldoreix
Telf.: 93 674 49 99
delegaciocatequesi@bisbatdeterrassa.org

I també ens fa estar al dia de les noticies del nostre bisbat i del seu pastor Monsenyor Josep Angel Saiz. Per exemple, aquesta setmana, el sr. Bisbe ens demana pregària pel Cardenal Carles, ens informa de la visita pastoral a les nostres parròquies, la cloenda de l’any de la fe... Hem d’estar al dia!




Si trobeu algun lloc interessant per internet escriviu-me un correu i l’afegeixo a la meva llista personal!
Si voleu ajuda per trobar enllaços o temes concrets relacionats amb la catequesi
pregunteu-me i veurè que puc fer. Estic a la vostra disposició pel que convingui!
Gràcies per la vostra atenció amics!

Mn. Jordi Tres i Bosch
jordi@parroquia.cat
www.parroquia.cat

MAPA PASTORAL DE LA CATEQUESI GENERAL
EDAT
ESTUDIS
ETAPES
SAGRAMENTS
NIVELLS DE CATEQUESI GENERAL
0-3

educació infantil
infancia
Baptisme

Desvetllament
llar d’infants
3-6
parvulari
P3-P4-P5
(6-8)
educació primària



6 - 7
1 - 2


Infantil
8 - 9
3 - 4

comunió
Primera comunió ( 1- 2)
10 - 11
5 - 6


Catequesi continuada (1-2)
(12-16)
educació secundària
adolescència


12 -13
1 - 2


Catequesi continuada (1-2)
14 - 15
3 - 4

confirmació
Catequesi confirmació (1-2)
(16-18)
batxillerat



16
1


Catequesi adolescents (1)
17
2


Catequesi adolescents (2)
(18-23)
estudis superiors
joventut






Catequesi joves 1 - 2


Iniciació adults

Catequesi d’iniciació d’adults (baptisme-confirmació-comunió)


adults

Catequesi general d’adults



matrimoni - orde
Catequesi prematrimonial / Formació sacerdotal o religiosa






Comentaris