LA COMUNICACIÓ DE LA FE | Mn. Xavier Morlans



Xerrada recollida en el marc del treball intern de l'objectiu diocesà: "L’ANUNCI QUE NEIX DEL GOIG COMPARTIT". Bisbat de Sant Feliu de Llobregat, 2009-2010. Mn. Xavier Morlans va fer aquesta xerrada a tots els capellans de la diòcesi el 13oct09 a Vilafranca.

Una inquietud compartida: 
¿Com dotar 
de major eficàcia evangelitzadora 
la nostra comunicació pastoral?

Contingut

Introducció

1. Un punt de partença per a la nostra reflexió
1.  La pregunta sobre l’eficàcia evangelitzadora de les nostres intervencions orals
2. Una certa sensació d’impotència
3. Uns obstacles en l’ambient

2. Escenaris i destinataris de les nostres intervencions orals
1.  Homilia dominical
2.  Homilia i preparació dels sagraments ocasionals (batejos, primeres comunions, casaments, exèquies)
3.  Pares dels nens de la catequesi graduada
4.  Predicació en dies extraordinaris
5. Grups estables: catequesi d’adults, revisió de vida, matrimonis, joves, ...
6.  Converses personals
7.  Intervencions en mitjans de comunicació locals
9.  Escenaris per estrenar i destinataris nous a qui arribar
 * Reptes que es desprenen del repàs als escenaris i als destinataris de les nostres intervencions orals més habituals

 3. Els diversos ingredients evangelitzadors de les nostres intervencions orals
1.  Els set elements del procés complex de l’evangelització segons Evangelii Nuntiandi
2.  Ensenyament que es desprèn de l’EN pel que fa a la varietat d’intervencions orals en el procés global de l’evangelització
3.  Ensenyament de l’EN pel que fa al primer registre oral evangelitzador: l’anunci
4.  Diferència i relació entre primer anunci i catequesi

  * Per a continuar la reflexió i el treball


Introducció

            En continuïtat amb els objectius pastorals proposats els darrers anys, enguany la nostra diòcesi encara l’objectiu La comunicació de la fe: l’anunci que neix del goig compartit. Prenent com a base tota la riquesa de vida, compromís i servei que es viu en les nostres parròquies, moviments i comunitats, volem posar un especial èmfasi en aquell aspecte de l’evangelització que consisteix en la comunicació joiosa d’un missatge i d’una proposta que té en la persona de Jesucrist el seu punt focal.

            Això ens porta a afrontar les dificultats i els reptes que tenim avui dia per a expressar la proposta verbal de la fe. Els preveres, entre altres coses, som homes de la paraula; el nostre ministeri i les múltiples intervencions pastorals que configuren bona part de la nostra vida tenen en la paraula una mediació molt significativa. Val la pena prestar atenció al contingut evangelitzador de les nostres intervencions orals. Això pot ajudar també a una renovada consciència del paper també evangelitzador de religiosos, religioses, laics i laiques.


1.  Un punt de partença per a la nostra reflexió

1.    La pregunta sobre l’eficàcia evangelitzadora de les nostres intervencions orals

Tot prenent com a referent l’Exhortació apostòlica Evangelii Nuntiandi de Pau VI (1975), en destaquem, d’entrada, unes preguntes contingudes en el núm. 4 i que són de total actualitat (el subratllat és nostre):

“– Quina eficàcia té en els nostres dies aquesta energia amagada de la bona nova, capaç de sacsejar profundament la consciència de l’home?
– Fins a quin punt i de quina manera, aquesta força evangèlica pot transformar de debò l’home d’aquest segle?
– Amb quins mitjans cal proclamar l’Evangeli, perquè el seu poder sigui eficaç?

 Aquestes preguntes desenrotllen, en el fons, la qüestió fonamental que l’Església es planteja avui i que podríem traduir així: Després del Concili i gràcies al Concili, que ha constituït per a ella una hora de Déu en aquesta cruïlla de la història, ¿es troba o no més apta, l’Església, per a anunciar l’Evangeli i inserir-lo al cor de l’home amb convicció, llibertat d’esperit i eficàcia?”

Aquestes preguntes, encara tan actuals, de Pau VI, donen el to i la pista de la nostra reflexió. Es tracta de revisar i fer una mena d’ITV de la qualitat evangelitzadora de les nostres intervencions orals. Per qualitat evangelitzadora entenem, seguint les preguntes de Evangelii Nuntiandi, aquesta referència a l’energia amagada, a la capacitat de sacsejar profundament, a la força transformadora del missatge evangèlic.

2.    Una certa sensació d’impotència

“Quasi estic per llançar la tovallola… Ja no sé què fer amb els pares dels nens que s’apunten a la primera comunió i a la catequesi... són com si fossin impenetrables... No reaccionen a les meves propostes del camí cristià a partir de testimonis de compromís cristià o d’unes presentacions catequètiques sobre Jesucrist i el Nou Testament... “ (Un rector, 67 anys)

Afirmacions d’aquests tipus podríem fer-les gairebé tots. Hi ha una sensació de com si el que diem, el que proposem, no aconsegueix d’arribar a motivar els qui ens escolten, almenys amb prou força per a engrescar-los a apuntar-s’hi. Recordem, potser amb certa nostàlgia, altres moments, altres circumstàncies en què, davant la invitació a assistir a unes trobades, la resposta d’una colla de gent era més entusiasta i també ho era la perseverança. Quants grups de matrimonis, de catequesi d’adults o de revisió de vida van començar per una xarxa d’invitacions i respostes...[1]

3.    Uns obstacles en l’ambient

No seria sa que ens culpabilitzéssim d’una manera obsessiva per les nostres experiències de manca d’eficàcia. Hi ha condicionaments que vénen de l’ambient i prou que els sociòlegs s’encarreguen de recordar-nos-ho. A Espanya, i a Catalunya més concretament, és on la secularització ha estat més ràpida i salvatge els darrers trenta anys. El secularisme, entès com un desig d’alliberar-se de tota tutela “transcendent” (Déu, Església, Tradició), ha evolucionat fins a convertir-se també en un desig d’emancipació de tota tutela humana que s’experimenta com a limitadora (la pàtria, la família, els valors immutables), de manera que, així, ens hem vist abocats a una exaltació del jo individual que s’autodota d’aquells referents que ell vol (individualisme, narcisisme, relativisme).

El problema per a proposar el camí de l’Evangeli no el tenim únicament nosaltres, els cristians, sinó que també el tenen els polítics, els humanistes, els qui treballen per Catalunya i per un món més solidari, amb la finalitat d’aconseguir, en aquest context, un compromís de donació i fidelitat (la política com a servei, la defensa dels aspectes humans en qualsevol terreny –solidaritat amb el dèbil per sobre del propi profit immediat–, l’intent de crear una Catalunya integradora fidel a la seva identitat cultural i oberta al futur...).

Hi ha també –i no volem insistir en aquest punt– el contratestimoni de certes preses de posició d’alguns representants de l’Església, amb missatges públics en què el to autoritari o patrimonialista (adreçar-se a la gent com si encara la majoria fossin cristians...) no ajuda a crear empatia amb la proposta cristiana que fem a les bases en el dia a dia. Caldria cuidar molt tot el que és aparició pública de l’Església en els mitjans de comunicació i tota circumstància en què s’entra en contacte amb franges de la població que no freqüenten els circuits eclesials, perquè, per defecte, aquest és el “primer anunci” que reben molts respecte de la proposta cristiana.[2]

Però, sense deixar de prestar l’atenció deguda a aquests dos grans condicionants (els obstacles de la cultura hedonista i el repte d’un dispositiu col·lectiu que asseguri una bona comunicació de l’Església amb la societat), hi ha un espai propi de cada un de nosaltres com a preveres ( religiosos, religioses, laics i laiques). I és sobre aquest marge de maniobra en el dia a dia que voldríem reflexionar per millorar-ne, també, la capacitat comunicativa i la força evangelitzadora.

Què depèn de nosaltres? què està al nostre abast? com millorar la qualitat evangelitzadora del nostre fer i del nostre dir en el dia a dia? I, més específicament, atenent a l’objectiu pastoral d’enguany –la comunicació de la fe: l’anunci que neix del goig compartit–, ¿com millorar la capacitat comunicativa del nostre dir? Aquest vol ser l’objectiu d’aquesta reflexió.


2.  Escenaris i destinataris de les nostres intervencions orals

Per començar ens pot ser útil traçar un mena de mapa dels escenaris de les nostres intervencions orals més habituals i intentar establir una vegada més una tipologia aproximada dels nostres diversos destinataris i del seu estat “interior”.

1.    L’homilia dominical

La nostra intervenció més regular i que demana setmanalment la nostra preparació i dedicació és l’homilia de les eucaristies dominicals. Aquestes van dirigides a uns destinataris que podem classificar en tres grups.

a)     Laics i laiques col·laboradors i amb responsabilitats pastorals

Aquests són especialment receptius a l’alimentació que diumenge rere diumenge esperen i valoren de nosaltres preveres. La nostra predicació diumenge rere diumenge té la capacitat i la responsabilitat de modelar en gran manera la mentalitat i la praxi d’aquests cristians del cercle més proper.

b)     Assistents habituals a la missa dominical

Són la majoria. Són la porció regularment més fidel del Poble de Déu. Els que han “aguantat” totes les renovacions i canvis d’estil. Però tanmateix no és aventurat creure que, entre aquest sector, un bon nombre pot ser que visquin la fe cristiana com una pràctica devocional i com un esforç moralista per ser “bons”. És a dir, tenim cada diumenge un auditori que espera ser de nou “evangelitzat” amb aquella proposta més cristocèntrica i d’autèntica bona notícia de la punta més càlida i misericordiosa de l’Evangeli.

c)      Assistents ocasionals

Sabem que, per diverses raons, sempre hi ha una certa població flotant al voltant de la missa dominical: els qui per hàbit hi van un cop al mes o de tant en tant, els qui hi assisteixen per la intenció del difunt (aniversaris) o perquè fa poc que han perdut un familiar i això els mou a anar a missa uns quants diumenges fins que tornen a deixar...

 Sobre la consistència de la fe de les persones d’aquests grup és menys aventurat creure que es tracta d’una fe dubitativa i poc madura: és un sector que necessita urgentment rebre el primer anunci de la fe cristiana.

En aquest sector, des de ja fa uns quants anys, segons ens donen testimoni els interessats, hi ha “els qui tornen a la fe”, és a dir, els qui, després d’anys d’haver aparcat la pràctica religiosa o la fe, comencen a treure el cap per l’església a veure què troben… Aquests estan en la situació ideal per rebre la primera proposta engrescadora de la fe cristiana.[3]

2.     Homilia i preparació dels sagraments ocasionals (batejos, primeres comunions, casaments, exèquies)

Hem fet moltes anàlisis i intents d’arribar a aquest sector. Pensem amb realisme quantes convocatòries no s’han fet per carta per intentar aplegar els qui han batejat els seus fills a la parròquia, els qui s’hi han casat… i les respostes tan minses... Continua essent un repte: què dir-los?, què oferir-los en les reunions preparatòries, i en la mateixa celebració del sagrament, perquè se sentin concernits i neixi en ells el desig de tornar perquè han intuït que allà se’ls oferia alguna cosa interessant per a les seves vides?

3.    Pares dels nens de la catequesi graduada

És un sector de característiques molt semblants a l’anterior. Tenim, d’entrada, l’avantatge de poder adreçar-nos a ells en diverses ocasions al llarg del curs escolar. De nou el repte és: què els diem que realment en motivi alguns a iniciar un camí d’una fe més centrada en Jesucrist i en la vida que ofereixen l’Evangeli, els sagraments, la comunitat parroquial i el compromís per la vida del món?

4.    Predicació en dies extraordinaris

Al llarg de l’any hi ha diades en què tenim l’oportunitat d’adreçar la paraula a un auditori més ampli i molt heterogeni. Seguint l’any litúrgic podem assenyalar les següents: el dia dels difunts, Nadal, la benedicció del Diumenge de Rams, el Tridu Pasqual, les festes patronals, els aplecs en ermites locals… Són ocasions en què encara ens podem adreçar a grups nombrosos i a famílies senceres encara joves, com passa el Diumenge de Rams. No cal dir com aquestes dies la predicació ha de ser necessàriament en el registre més elemental i evangèlicament més incisiu.

5.    Grups estables
           
Col·lectiu de catequistes, grups de matrimonis, catequesis d’adults, grups de revisió de vida, grups d’estudi d’Evangeli o de pregària amb la Bíblia, grups de joves… Són aquells amb qui ens reunim habitualment. Aquí s’hi troben els principals col·laboradors, laics i laiques que accepten tasques de servei i d’acompanyament d’altres. També es poden ubicar aquí les intervencions al consell pastoral de la parròquia i a les comissions d’economia o de Càritas. És el “nucli dur”, que demana sempre una renovada atenció per oferir-los un aliment adequat a la maduració cristiana i a les noves conversions necessàries en les diverses etapes de la vida. [4]

6.    Converses personals

Hi ha un reguitzell de contactes impossibles de classificar que van sorgint al fil de la vida. A títol indicatiu citem-ne alguns:

a)    Persones a les quals, d’algun amanera, oferim un acompanyament espiritual regular.
b)    Persones que vénen ocasionalment a parlar amb nosaltres al despatx o que, amb motiu d’algun tràmit o d’alguna ajuda (Càritas), es presten al diàleg pastoral.
c)    Converses espontànies al fil de la vida: malalts, familiars, amics…

7.    Intervencions en mitjans de comunicació locals

Ens referim a intervencions escrites en el full parroquial o en alguna publicació local que ens ofereix un espai per a la veu de la parròquia, com també a intervencions a la ràdio o al canal de televisió local. Són ocasions privilegiades per a arribar, amb un primer missatge, a persones que no participen habitualment en els circuits eclesials. També hi ha tot el nou camp que se’ns obre amb internet: pàgina web de la parròquia, blocs, facebook





8.    Escenaris per estrenar i destinataris nous a qui arribar

És allò que designem  amb l’expressió “arribar als allunyats”. I aquí ja intuïm que se’ns pot girar feina… Però, per ara, només ho deixem apuntat. Aquesta pista pot ser motiu d’una de les pròximes sessions.

* Reptes que es desprenen del repàs als escenaris i destinataris de les nostres intervencions orals més habituals

Podem formular algunes constatacions que han sortit al llarg d’aquest repàs.

a)     Les nostres intervencions orals s’adrecen molt sovint a un públic heterogeni i transversal en què els nivells d’obertura religiosa, de fe i de compromís cristià són diversos.

b)     Primera conseqüència que ja sabíem, però de la qual ara prenem més consciència: Les nostres paraules han de tenir també una capacitat de transversalitat, és a dir, se’ns demana emetre el missatge cristià amb la seva diversa capacitat de modulació: no és el mateix adreçar-se a un cristià convençut que a un que torna a veure què diem per si de cas s’engresca.

c)     Quines són les diverses modulacions que ha de contenir una intervenció oral amb intenció evangelitzadora per a reeixir en el seu intent d’arribar a tothom en la mesura en què ho necessita?


3.  Els diversos ingredients evangelitzadors de les nostres intervencions orals

1. Els set elements del procés complex de l’evangelització segons Evangelii Nuntiandi

Ara que estem motivats per aquest desig de verificar la diversa composició que ha de tenir el missatge que emetem perquè produeixi els fruits evangelitzadors en els seus receptors, pot ser un bon moment per a rellegir les pàgines magistrals de Pau VI en l’Evangelii Nuntiandi (1975). Recordem que es tracta d’una Exhortació Apostòlica escrita recollint els treballs i conclusions del sínode dels bisbes de 1974 sobre l’evangelització. És un document que, en la seva ja llarga trajectòria de més de trenta anys, ha tingut molt bona recepció en tots els àmbits eclesials. Les seves distincions i precisions, a propòsit de l’evangelització contemplada en tota la seva complexitat, són de referència obligada en els manuals i en els cursos de pastoral.

Ens centrem en el breu i concís capítol segon –Què és evangelitzar– que recull amb un gran sentit de la distinció i de la interrelació els ja famosos set elements del procés global de l’evangelització, tal com queden recollits en el número 24:

L’evangelització –hem dit– és un pas complex amb elements variats: renovació de la humanitat, testimoniatge, anunci explícit, adhesió del cor, entrada en la comunitat, acolliment dels signes, iniciatives d’apostolat. Aquests elements poden semblar contrastats i àdhuc exclusius. Són, en realitat, complementaris i mútuament enriquidors. Cal mirar sempre cadascun d’ells integrat amb els altres.”

Amb l’ajuda del gràfic que oferim a continuació veurem millor la circularitat que es dóna entre aquests set elements. En el segon gràfic que trobarem després, tot mantenint la mateixa col·locació circular del primer gràfic, hi tenim, a més, la descripció textual de cada un dels elements segons la redacció ben acurada de Pau VI (números del 18 al 24 de l’EN). Només ens prenem la llicència de canviar el títol del quart element: en lloc d’“Entrada en la comunitat” com diu el text d’Evangelii Nuntiandi, hi posem “Itinerari de (re)-iniciació cristiana d’adults”, que és equivalent i dóna una idea de la temporalitat i l’especificitat pastoral que requereix el procés d’entrada en la comunitat.[5] També ubiquem la catequesi –que en el text de l’EN apareix citada a propòsit de l’anunci explícit– en el procés d’iniciació, que és el seu lloc propi.
2.  Ensenyament que es desprèn de l’EN pel que fa a la varietat d’intervencions orals en el procés global de l’evangelització

Les nostres intervencions orals, segons el divers moment del cicle global de l’evangelització en què ens trobem i segons els destinataris als quals ens adrecem, han de tenir una variada modulació:

1.    Qualitat de primer anunci (querigma)
2.    Intenció d’arribar al cor dels oients
3.    Competència catequètica: síntesi teològica i capacitat comunicativa
4.    Sentit del tempo i dels continguts bàsics de la iniciació cristiana.
L’acompanyament espiritual.   
5.    Habilitat per extraure la riquesa “realitzada” en el sagrament (capacitat mistagògica)
6.    Sentit pedagògic per a impulsar l’organització apostòlica
7.    Hàbit de lectura dels signes dels temps (revisió de vida) per a orientar el compromís social dels cristians.

Són set registres de les nostres intervencions orals que se’ns demana que aprenguem a conjugar en el temps i la situació oportuna. És part de la riquesa de la pastoral d’una parròquia comunitària i missionera.

3.  Ensenyament de l’EN pel que fa al primer registre oral evangelitzador: l’anunci

Reprenem un fragment del número 22 de l’EN, interessant, com tots, per la seva precisió i el seu sentit de la distinció:

“La bona nova proclamada pel testimoniatge de vida haurà de ser, doncs, tard o d’hora, proclamada per la paraula de vida. No hi ha veritable evangelització mentre no s’anuncïi el nom, la doctrina, la vida, les promeses, el regne, el misteri de Jesús de Natzaret, Fill de Déu. (...) Aquest anunci  –querigma, predicació o catequesi– pren un lloc tan important en l’evangelització que sovint n’és en realitat sinònim. Amb tot, no deixa de ser-ne només un aspecte” (EN, 22).

A més del recordatori abrandat de com l’evangelització integral necessita el moment de la paraula explícita sobre Jesucrist, ens interessa aquesta distinció que Pau VI fa de passada i que tindrà molta importància en la nostra reflexió. Ens referim a la distinció, dins el títol genèric d’anunci, entre querigma o predicació i catequesi. Aquesta distinció la trobem de nou més endavant en EN 45:
“En el nostre segle, marcat pels “mass media” o mitjans de comunicació social, el primer anunci, la catequesi o l’aprofundiment ulterior de la fe, no poden prescindir d’aquests mitjans tal com hem dit abans” (EN, 45).

Tenim aquí una distinció clara en una seqüència, almenys de dos elements, que, si bé van relacionats, són distints en la seva identitat:

1) El primer anunci
2) La catequesi o l’aprofundiment ulterior de la fe

El número 51 porta, com a títol ben explícit, “Primer anunci als qui estan lluny”. En diversos passatges del document i per la seva lògica interna, queda clar que primer anunci equival a predicació viva (núm. 22, 42 i 51) i que la catequesi és un altre registre diferent de l’anunci que ve després d’aquest primer (núm. 22 i 44).

Tenim, per tant, dos registres distints i complementaris del moment verbal de presentació explícita del cristianisme que convé estudiar amb cert deteniment: el primer anunci i la catequesi.


4. Diferència i relació entre primer anunci i catequesi

Aquest filó de la diferència i relació entre un primer moment de l’evangelització verbal –primer anunci– i un segon moment –catequesi sistemàtica– pot semblar, d’entrada, una mica artificial, però, si s’hi reflexiona una mica, mostra unes pistes molt interessants. Una graella comparativa entre ambdós moments pot facilitar la percepció que alguna cosa important està en joc.







Primer anunci

Catequesi
Nom
Querigma: pregó, anunci
(1Co 1,21)
Katecho: guardar, retenir
 Sinònims
Evangeli: Bona notícia
(Mc 1,1)
Didaché: ensenyament
(Ac 2,42)
Destinataris
Els qui no coneixen Jesucrist
Els qui se’n van allunyar
Els qui viuen una fe pietista i moralista
Els qui ja coneixen Jesucrist i han fet una opció existencial per ell
 Objectiu
Fer néixer la primera fe
i la conversió inicial a Jesucrist.
Fer créixer la fe
i la comunió amb Jesucrist
 Contingut
Jesucrist crucificat i ressuscitat t’ofereix la Salvació i la Vida en plenitud
(Ac 2,32-33.36; Ap 3,20)
La revelació de Déu continguda en l’Escriptura i en la Tradició, i transmesa per l’Església
(Bíblia, Catecisme…)
 Mètode
La comunicació verbal del     missatge en clau de diàleg
(Rm 10,17)
Exposició sistemàtica, progressiva i didàctica de tot el contingut de la fe + Celebracions + Vida moral
  
Agent

Evangelitzador-Testimoni
Catequista-Mestre

 Temps


Ara
(esdeveniment puntual)


Durant un procés
(al llarg de diversos anys)
Lloc
A la vida quotidiana
(casa, carrer, centre d’estudis, treball, amics, diversió, parròquia, compromís social, mitjans de comunicació…)
Al lloc habitual de trobada
(sala parroquial, domicili privat)
Facultat de la persona a la qual s’adreça preferentment
La capacitat d’adhesió
La voluntat, la llibertat,
La intel·ligència emocional
La intel·ligència comprensiva, crítica i discursiva
La capacitat de celebrar
La conducta moral
                  
         



* Per a continuar la reflexió i el treball

         Diverses pistes que s’obren arran d’aquesta reflexió inicial:

·    A propòsit de l’eficàcia transformadora de l’anunci de l’Evangeli (Evangelii Nuntiandi núm. 4 i en tot el document) i en la línia del que ha recordat el darrer sínode dels bisbes (Roma 2008) sobre la sacramentalitat (= valor eficaç) de la Paraula de Déu (Proposició núm. 7) s’obre una pista a treballar relacionada amb l’eficàcia evangelitzadora de les nostres intervencions orals. Si bé cal distingir l’eficàcia de la proclamació de la Paraula de Déu en l’acció litúrgica i l’eficàcia del nostre parlar sobre Jesucrist en el dia a dia, potser hi ha un nexe a explorar.

·    Revisió de la qualitat de “primer anunci” de les nostres intervencions orals. Dit d’una altra manera: com enriquir la dosi de primer anunci de les nostres intervencions orals en els escenaris habituals.

·    Plantejament de nous escenaris per estrenar i nous destinataris a qui arribar.

·    Donada la situació de descristianització i la necessitat de provocar la primera fe, potser aniria bé de revisitar la psicologia i la teologia de la conversió.

·    ¿Fins a quin punt l’esforç necessari per assumir la modernitat (1ª il·lustració, Kant: la força de la raó crítica, i 2ª il·lustració, Marx: la força de la praxi) ha debilitat en nosaltres el convenciment en la força de la paraula (l’anunci, la proposta…)?


·    Què oferir a una persona que “tocada” pel nostre anunci ens demana “més”? Els itineraris de (re-)iniciació cristiana d’adults.




[1] “La indiferencia creciente interpela nuestra esperanza pastoral e induce la tentación de preguntarnos si no estaremos entrando en una época post-religiosa. El alivio producido por el resurgir de la Religión queda acidulado por el hecho cierto de que muchos que viven este despertar no se orientan hacia la fe en Jesús ni menos a la comunidad eclesial. A más de un sacerdote le cuesta aceptar que haya dedicado su vida entera a suscitar la fe para encontrarse... con esto. Y más de uno lleva el tiro debajo del ala en forma de decepción y de sensación de infecundidad.” Juan María Uriarte, bisbe de San Sebastián, Ser presbítero en el seno de nuestra cultura, Vida Nueva (5-11 septiembre 2009) n. 2.673, p. 32.
[2] “Observo, con todo, en bastantes sacerdotes y muchos cristianos, una insatisfacción, un sufrimiento y una tensión de voltaje bastante alto respecto a estructuras eclesiales más amplias, en las que creen intuir posiciones defensivas y políticamente escoradas. (...) Esta percepción, exagerada y deformada por algunos medios de comunicación social, llega a rebajar notablemente el crédito moral de los pastores no sólo ante la sociedad sino ante los mismos fieles. Hace sufrir a muchos sacerdotes que estiman que la situación creada no es una simple crisis de sentido de pertenencia, sinó que está propiciada también por centralismos eclesiales no exentos de ideología.” J. Mª URIARTE, o. c. , p. 28.
[3] Vegeu Els qui tornen a la fe, Qüestions de vida cristiana 214 (2004)
[4] Vegeu  A. GROMOLARD, La segunda conversión, Santander: Sal Terrae 1999.
[5] Vegeu Ritual de la iniciació cristiana d’adults (RICA) (1972), Barcelona: Ed. Balmes - PAM, 1985.

Comentaris