HOMILIA DE CAP D'ANY



El 1968 el papa Pau VI va instituïr la Jornada Mundial per la Pau. Mirem un moment ara el pessebre simpàtic que hem escoltat a l’Evangeli fa uns pocs segons...
Us comparteixo el pensament següent: en tot el món, en pobles petits i grans ciutats, en monestirs, en la trobada de Taizé on hi participen tants dels nostres joves, i en els convents més amagats i discrets del planeta on també els sants homes i dones consagrats a la pregària s’uneixen a nosaltres. Amb tots ells, ara estem vetllant per la Pau, estem dedicant el nostre primer i últim pensament de l’any al Princep de la Pau que és el Crist, l’infant simpàtic d’aquell primer pessebre de Betlehem.
Amb aquesta Jornada Mundial per la Pau, l’Església Catòlica, d’acord amb les resolucions del Concili Vaticà II i amb la creació de la Comissió de Justícia i Pau, des dels anys 60 ens convida a acabar l’any i començar-ne un de nou, tenint al nostre cor, la nostra ment i el nostre esperit l’anhel i el bon desig de la pau per a tota la família humana.
Un dels pilars del pensament moral de l’Església és la moral social. Pensem que l’Església no s’ha de casar amb la política, i és aquest un bon pensament. Però des de la primera injustícia que embruta la bellesa de la creació, des de la primera infidelitat vers l’amor de Déu, des del primer sacrifici del just Abel que Déu s’indigna solemnement ja en l’Antic Testament de la injustícia. La reclamació de la vida del just a mans injustes clama al cel des dels orígens de la història de Salvació.
Com diu enguany el missatge per la pau de Taizé, compartit amb tot aquest jovent amb qui ens sentim especialment en comunió aquest vespre, hem de crèixer en confiança entre els humans. Aparentment hi ha cada cop més comunicacions en les nostres societats, i en canvi creix la desconfiança mutua amb el veí. Aparentment tanta connexió i comunicació... però en canvi aixequem murs i tanques dintre la família humana. Ens cal aturar-nos i a pensar en la incomunicació en un món aparentment comunicat. Enviar molts missatges no vol dir que em comunico molt. I el receptor? I el meu germà? Ara no ens aturarem en això, però us recomano una lectura reposada d’aquest missatge i també d’aquesta qüestió...
Us deia que els cristians ens hem de comprometre amb la lluita per la justicia, la única que pot engendrar la pau al món. Hem de fer el nostre pessebre en cadascún dels nostres entorns socials. L’Església Catòlica, amb el missatge de la Revelació de la Bíblia, i la llum del Crist és un crit per la pau al llarg dels segles. Des de l’inici de la creació, Déu segueix fent la seva declaració d’intencions. Al moment en el qual aquesta santa Família que sense estar casada d’acord amb la moral i els cànons de la religió, sense documentació regular segons la llei civil, sense llar i immigrants, després de ser rebutjats a totes les portes on han trucat; tenen la seva criatura al pessebre de les rodalies de Betlehem, Déu fa una declaració d’intencions. Si, la justícia i la preferència per als pobres i necessitats és a l’ADN de l’Església Catòlica! Podeu consultar la història familiar de la genealogia de nostreSenyor, les benaurances, la misericòrdia en vers els pecadors, la senzillesa i el despreniment fins a entregar per amor la pròpia vida d’aquell Natzaré preciós que ens ha regalat a tots la pau i la salvació.
El Sant Pare ens anima a treballar contra les causes de la violència. Prenem-ne nota i portem sempre al cap aquesta llista en el nostre viure quotidià. Joan Pau II deia que la Pau no és l’absència de guerra ni l’equilibri de forçes oposades. Així és, la pau és filla de la justícia. Només hi ha pau si hi ha justícia. Quines són doncs les conseqüències de la injustícia?
1.       L’explotació laboral (adults, menors, treball domèstic, agricultura, indústria, mineria...) basat en lleis inadequades o no respectades.
2.       Abús als immigrants (maltractats durant la migració, sotmesos, abusats, detinguts...) quina vergonya hem de passar els qui amb els nostres impostos mantenim aquestes polítiques racistes...
3.       L’explotació sexual (prostitució, esclavitud, venta de persones...)
4.       Víctimes del tràfic d’organs, nens soldat, abús dels pobres per a acció il·legal com producció i distribució de drogues, formes encobertes d’adopció internacional...
5.       Segrestats i empresonats per grups terroristes...
En resúm, usar l’ésser humà com un producte més en la gran religió pagana del nostre món, la idolatria del diner que és el consumisme.
Escoltem en el nostre cor quina és la vocació a la que Déu ens crida! Deixem que el simpàtic nadó de Betlehem ens toqui el cor i ens ompli de la seva pau i la seva tendresa.  No tinguem por de dir que si al Senyor! No tinguem por a cada moment de la nostra vida respondre als nous reptes que ens porta escoltar i correspondre a la seva santa voluntat a la seva crida a la nostra vida.
Jo de petit veia una famíla que s’estima i estima al Senyor. Vaig crèixer veient una parròquia viva, i també el mossèn com estimava tantes famílies, com vetllava als malalts, als avis, als pobres que truquen a la porta i vaig deixar que el testimoni de santedat del rector de la parròquia m’impactes sense reserves. Déu m’ha cridat a través de l’Església! Després d’aquella primera crida, una segona i tercera i eternes.
Deixa tu que Déu sigui l’amo de la teva vida i et faci testimoni feble de la seva fortalesa, deixa que Déu et  testimoni petit de la seva grandesa! Si s’ha trencat la teva vida, torna a Déu, demana perdó i reprén la lluita per fer d’aquest món un lloc de confiança i de pau. Si et trobes en la mediocritat o d’esquena als pobres i necessitats, apropat a l’infant del pessebre i amb un petonet tornaràs a brillar com a llum pels qui t’envolten. Si pateixes per la malaltia, la pobresa o la injustícia pren com a advocat l’aparença feble d’un bebé en una menjadora.
Senyor fes-me atrevit i juganer com un infant quan estem sols. Senyor  que no m’avergonyeixi fer el ridícul davant les persones, que m’en faci més aviat fer el ridícul davant teu. Senyor fes que em pugui posar davant teu amb tot el que sóc, de bo i de pobre i fes-me sant.

Comentaris