xarxa, immigració i abusos | #synod2018


RESÚM CAPÍTOL II del DOCUMENT FINAL DEL SÍNODE DELS BISBES (3-28oct2018)


“conversaven entre ells de tot el que havia passat” Lc 24

PRESENTACIÓ I CONTEXT: L’Església, reunida en sínode recull un text en el que explica tres qüestions importants del nostre temps: entorn digital, migracions i abús. La foto és potent per diversos __ motius: socialment perquè recull una visió global superior a la nostra visió local o nacional; eclesialment perquè és la visió de la nostra Església reunida pensant i pregant; cristianament perquè es planteja fent camí amb Crist com ho feren els deixebles.

Els deixebles, podem imaginar que atabalen a Jesús explicant les notícies i esdeveniments que han ocorregut a Jersualem. Jesús els escolta amb amor i finalment els ajuda, per mitjà de les escriptures, a fer una lectura creient de la realitat. Només rebent el do gratuït de la fe podem entrar en el misteri i entendre la realitat il·luminada per Crist. D’entrada Jesús camina amb nosaltres, acepta les nostres espectatives… camina, escolta i comparteix la nostra vida.

El context en el que presentem aquests tres “nusos” o elements a tenir presents entre els temes que couen al nostre món (xarxes, migracions i abusos), és caminant amb Crist.


ENTORN DIGITAL: NOVETAT…
Realitat qüotidiana. No és un món paral·lel, és ja part de la vida quotidiana, especialment dels joves. Xarxa d’oportunitats. Signes d’esperança notables, totes les possibilitats que ens ofereix aquest entorn i ja coneixem. Potser l’accent del document és fer notar que és espai de diàleg, reivindicació social i de justicia i “fins i tot en iniciatives i activitats pastorals.” El repte és el “darkside” de l’entorn digital: la falsedat d’informació, mecanismos d’invasió i manipulació de la consciencia col·lectiva… La part fosca d’aquest entorn fa proliferar els prejudicis, l’odi, trenca reputació de molta gent…

IMMIGRANTS: PARADIGMA ACTUAL
Representa un fenòmen estructural a tot el món i no una emergencia transitòria. Preocupació especial pels qui fugen de la guerra, violencia, persecució, desastres naturals o pobresa i busquen un futur millor. El text proposat per a posar llum és Hebreus 11,13 “estrangers i pelegrins sobre la terra”. Un repte és comprendre la violència i la vulnerabilitat dels migrants. Traficants de persones, violencia, abús… vulnerabilitat especialmente dels infants. I als països d’arribada mentalitat xenófoba, tancament, retirada... aprofitats pels polítics en qualsevol sentit. Tenim el repte també de comprendre les històries de separació i reunió. Com a Església procurem comprendre la historia d’èxode de marxar i deixar la comunitat local i apareixer en una nova comunitat. Les nostres iniciatives d’acollida i sensibilització, vetllant també per les comunitats d’orígen dels migrants ens mou a tenir un paper profètic de l’Església enmig del món.

ABÚS: RECONÈIXER I REACCIONAR
Fer la veritat i demanar perdó. El fenomen dels abusos està generalitzat a la societat, també afecta l’Església i representa un greu obstacle per a la seva missió. Cap penediment pot rectificar el mal fet.
Vés a l’arrel. Diferents tipus d’abusos: poder, econòmic, de consciencia, sexual. La corrupció floreix en el desig de dominació, la manca de diàleg i transparencia, les formes de doble vida, el buit espiritual i la fragilitat psicológica. Concretament el clericalisme “neix d’una visió elitista i excloent de la vocació, que interpreta el ministerio rebut com un poder que s’exerceixi en lloc de com un servei gratuït i generós que oferir”
Agraïment i ànim. Gràcies a tots els qui denuncien el mal que pateixen; així ajuden l’Església a prendre consciencia del que ha passat i reaccionar. Gràcies a totes les persones que treballen amb els joves, a tots els qui construeixen i són com un bosc d’arbres que creixent silents mentre el quí cau fa tant soroll. Jesús fa camí amb nosaltres en aquest moment de reforma que esdevé una oportunitat.





Comentaris