FE I FUTUR | Cardenal Ratzinger 1969



No vull comentar gaire... tan sols us deixo aquest fragment del llibre que ens pot obrir ganes de llegir-lo i sobretot de comprendre la idea de "minories creatives" que ens ha de fer créixer en un sa orgull a les parròquies. Les nostres comunitats, febles, pobres, velles i en crisi, estimades com a llavor d'una nova Església purificada i renovada. Em semblen molt potents i profètiques aquestes paraules escrites als anys 60. Aquesta és una traducció al català de l'edició italiana del text.
 

"De la crisi actual emergirà una Església que haurà perdut molt. Esdevindrà més petita i haurà de recomençar gairebé des del principi. Ja no serà capaç d'habitar en molts dels edificis que havia construït en temps de prosperitat, ja què el nombre dels seus fidels disminuirà, perdrà també gran part dels privilegis socials. No obstant això, malgrat tots aquests canvis que podem presumir, l'Església trobarà de nou i amb tota l'energia allò que li és essencial, allò que sempre ha estat el seu centre: la fe en el Déu U i Tri en Jesucrist, el fill de Déu fet home, en l'assistència de l'Esperit que durarà fins al final. Tornarà a començar de nou en petits grups, a través de moviments i d'una minoria que tornarà a posar la fe i la pregària al centre de l'experiència, i sentirà de nou els sagraments com a servei diví i no com un problema d'estructura litúrgica. Serà una Església més espiritual, que no s'apropiarà un mandat polític, coquetejant ara amb l'esquerra, ara amb la dreta. Farà tot això amb esforç, i de fet el procés de cristal·lització i clarificació la farà pobra, la convertirà en una església dels més petits. El procés serà llarg i feixuc, però després de la prova d'aquestes divisions sorgirà una gran força d'una Església interioritzada i simplificada. Els homes que viuran en un món totalment programat, viuran una solitud indescriptible. Si han perdut per complet el sentit de Déu, sentiran tot l'horror de la seva pobresa, i aleshores descobriran la petita comunitat de creients com una cosa totalment nova, la descobriran com una esperança per a ells mateixos, la resposta que sempre havien buscat en secret.

Em sembla realment que s'estan preparant temps difícils per a l'Església, la seva veritable crisi acaba de començar, s'haurà de comptar amb grans trastorns. Però estic molt convençut del que restarà al final: no l'Església del culte polític, sinó l'Església de la fe. És clar, ja no serà la força social dominant, en la mesura que ho era fins fa poc, però l'Església coneixerà una nova floració i apareixerà com la casa de l'home on trobar la vida i l'esperança més enllà de la mort".


Cf. J. Ratzinger, 24 de desembre de 1969, conclusió del cicle de lliçons radiofòniques a Hessian Rundfunk, publicades novament en el volum Faith and the Future, Ignatius Press, San Francisco 2009, pp. 116-118.

http://popebenedictxvinews.blogspot.com/2009/06/joseph-ratzinger-on-faith-and-future.html

El llibre l'he trobat en castellà Fe i futuro de l'editorial Desclee de Brouwer, us deixo l'enllaç de compra a AMAZON:

Comentaris