3 dies canviaren l'història | SETMANA SANTA 2019



El Tríduum Pasqual de Setmana Santa són els tres dies en els quals tornem a viure el moment més intens de la vida de Jesús i la potència de la resurrecció: passió, mort i resurrecció de nostre Senyor Jesucrist. Com a curiositat... la Setmana Santa comença el Diuemge de Rams que es coneix com el "pòrtic de la setmana santa". El cim i la font de la nostra joia, que vivim en la seva presència a cada Eucaristia, comença i culmina en el diumenge de Resurrecció. En ella celebrem el triomf de la vida i l'amor, sobre la mort  i el pecat. Així doncs, la Pasqua festeja la Resurrecció de Jesús, és el moment més important de l'any litúrgic catòlic. Compartim aquesta joia amb els nostres germans ortodoxes i evangèlics.

dijous Sant : CENA

PRESENTACIÓ. Dijous sant celebrem l'últim sopar de Jesús amb els deixebles. A mi em fa pensar amb els últims sopars que he pogut fer amb amics i amigues que eren conscients que era l'últim. És un dia per viure amb intensitat l'Eucaristia! Passem de fer espòilers pasquals... Visquem la intensitat de cada dia com cal. Apassionem-nos en aquest camí tan xulo que va fent Jesús, en cada gest, cada detall, cada paraula... El gest dels esclaus, rentar els peus de l'amo. Perquè fa això? Com llegeixo aquest gest en la meva vida? Què viurem avui amb Ell en aquest dijous tot sopant? Tot un dia per apassionar-nos-hi!

TEXT BÍBLIC (Jo 13, 1-15)

Jesús demostrà fins a quin extrem estimava els seus

"Eren ja les vigílies de la festa de la Pasqua. Jesús sabia que havia arribat la seva hora, la de passar d'aquest món al Pare. (...) s'aixecà de taula, es tragué el mantell i se cenyí una tovallola; després tirà aigua en un gibrell i es posà a rentar els peus als deixebles i a eixugar-los-els amb la tovallola que duia a la cintura (...)
Després de rentar-los els peus, quan s'hagué posat el mantell i assegut a taula, els digué: «Enteneu això que us acabo de fer? Vosaltres em dieu "Mestre" i "Senyor", i feu bé de dir-ho, perquè ho sóc. Si, doncs, jo, que sóc el Mestre i el Senyor, us he rentat els peus, també vosaltres us ho heu de fer els uns als altres. Us he donat exemple perquè vosaltres ho feu tal com jo us ho he fet»."

GEST : RENTAR ELS PEUS
Aquest dia et proposo trobar un moment amb la teva família, el teu entorn proper, potser uns bons amics... i repetir el gest de rentar els peus per torns. 
  1. Assentats en cercle amb una palangana i una tovallola al mig
  2. Llegir el fragment de l'Evangeli del dia o el text complert
  3. Comentar-lo i/o deixar-nos un temps de silénci i oració
  4. Rentar-nos per torns els peus, posant-nos cadascú al lloc dels deixebles i de Jesús
Mentre ens rentem els peus ho fem, si és possible, en silènci i vivint la intensitat d'aquest gest que va fer Jesús amb els deixebles.

AGENDA LOCAL DE CELEBRACIONS
Parròquies de Vilafranca
Parròquies d'Ordal, Sant Pau i Cantallops
Parròquies de Castellví i la Múnia
Bisbat de Sant Feliu | Catedral de Sant Llorenç
PARRÒQUIA SANT ESTEVE DE CASTELLAR
Horaris globals de misses | misas.org


TRADICIONS DEL DIA
(+) Celebració litúrgica del Sopar del Senyor
(+) Hora Santa. És una estona de pregària d'adoració que es fa davant el Sagrari. El Sagrari o Santíssim és el lloc de l'església on es guarda la "reserva eucarística", on desem l'Eucaristia, el cos de Crist que s'ha consagrat en la Missa. Sovint en prenem per dur la comunió als malalts. Es va popularitzar als volts del s.XII la tradició de pregar llargament davant la seva presència. La pregària d'adoració aquest dia concretament és una tradició arrelada a totes les parròquies, i quan es fa al vespre té un encant especial...  
(!) TRADICIONS LOCALS VFP (!) A les parròquies de Vilafranca hi havia la tradició no escrita, que els grups de joves preparaven l'oració al Santíssim dijous Sant. Uns textos breus, uns cants... Estaria bé de pensar-hi, oi?
(!) NOVETATS (!) Sopar Pasqual: un sopar on es va seguint els signes i gestos del sopar que encara avui fa el poble jueu rememorant la alliberació d'Egipte. El Sedder té la seva litúrgia, textos, signes, aliments, copes... Tota una experiència si un té temps i temps de preparar-lo. També és bonic fer-lo uns dies abans del Tridu per no interferir en horaris i activitats litúrgiques pròpies de la setmana;)


divendres Sant : PASSIÓ



PRESENTACIÓ. Divendres Sant celebrem la passió de Crist. Celebrem, perquè la seva passió és el camí que ens porta a la Salvació, però ara no fem espòilers i vivim aquest dia. És un dia dur. Era innocent Déu morint. El porten a patir a sac! Acusacions falses, errors de procediment, judici injust, brutalitat i maltracte humiliant de les autoritats civils i religioses, els amics dispersos el deixen sol amb la creu... Jo penso que és com si nosaltres el deixéssim encara sol tants cops... I Maria... la mare com una talla de pedra ferida, però aguanta al seu costat. En aquest moment es veu tan clar el lideratge de Maria en la comunitat cristiana. La seva fe, el seu amor i la seva esperança són com una roca quan li toquen el nen! A mi em fa pensar tant en el sofriment i la fermesa de tantes persones... i concretament de tantes dones... Com m'afecta que algú que m'estima tant pateixi tant? Quin relleu té en la meva vida aquesta passió? I Maria? Quina llum porta a la meva vida Maria? La reconec també com aquest puntal i suport que es descobreix imprescindible? Tot un dia per apassionar-nos-hi!

TEXT BÍBLIC (Is 52,13-53,12 | Jo 18,1-19,42)
PROFETA ISAÏES
"(...)Tanmateix, ell portava les nostres malalties, i havia pres damunt seu els nostres dolors; nosaltres el teníem per un home castigat que Déu assota i humilia. Mentre ell, per les nostres faltes, moria malferit, fet pols per les nostres culpes, complia la pena que ens torna la pau, i les seves ferides ens curaven.(...)"

EVANGELI DE SANT JOAN
 
Aquí tens el teu fill. Aquí tens la teva mare

"Vora la creu de Jesús hi havia la seva mare i la germana de la seva mare, Maria, la dona de Cleofàs, i Maria Magdalena. Jesús veié la seva mare i, al costat d'ella, el deixeble que ell estimava, i digué a la mare: + «Dona, aquí tens el teu fill». Després digué al deixeble: + «Aquí tens la teva mare». I d'aleshores ençà el deixeble l'acollí a casa seva."



Tot s'ha complert

"Després d'això, Jesús, conscient que ja s'havia realitzat tot el que calia, perquè s'acabés de complir el que anunciava l'Escriptura digué: + «Tinc set». Hi havia allà un gerro ple de vinagre. Llavors cobriren la punta d'un manat d'hisop amb una esponja xopa de vinagre i la hi acostaren als llavis. Jesús, després de prendre el vinagre, digué: + «Tot s'ha complert». Llavors inclinà el cap i lliurà l'esperit."

GEST : LA MEVA CREU
El gest que avui proposo és una manualitat molt senzilla. Fer una creu. Les instruccions són simples. Es pot fer en família o sol, tu decideixes! L'objectiu és apropar-nos personalment a la brutalitat de la creu. Per a fer-ho necessitarem un cert recolliment, ja que remou cosetes dins nostre.
  1. Individualment o en grup llegir el text del profeta Isaïes amb molta atenció.
  2. Reflexionar o comentar en grup: Què significa per a mi "les seves ferides ens curaven"?
  3. [Si estem en grup: posem una hora i ens donem una estona llarga abans de tornar a trobar-nos, per tal de facilitar estar sols amb Jesús] Cerquem un lloc aïllat i amb elements que trobem al voltant fem sense pressa una creu. Un gest aparentment petit i simple, que ens ajuda a donar forma a compartir la vivència i el sentit de la creu.
AGENDA LOCAL DE CELEBRACIONS
Parròquies de Vilafranca
Parròquies d'Ordal, Sant Pau i Cantallops
Parròquies de Castellví i la Múnia
Bisbat de Sant Feliu | Catedral de Sant Llorenç
PARRÒQUIA SANT ESTEVE DE CASTELLAR 
Horaris globals de misses | misas.org

TRADICIONS DEL DIA
(+) Celebració litúrgica de la Passió de Crist
(+) Sermó de les set paraules. Fixa't en les set últimes paraules que diu Jesús a la Passió... És tradició a molts llocs fer la homilia del dia a partir d'aquestes paraules. Les paraules que va anomenar amb certesa Jesús es diuen ipsisima verba iesu, que vol dir "això és literalment paraula de Jesús"
(+) Viacrucis o Camí de la Creu. Celebració en la que es camina acompanyats de la creu, recordant les diferents escenes de la Passió tot llegint els textos bíblics i fent-ne breus reflexions i cants. (MODELS DE VIACRUCIS)
(+) És dia per fer dejuni i penitència. Anem vivint els costums de l'Església al nostre ritme. Per qui comença de 0, el 0,1 és molt. Cadascú al seu ritme de creixement i experiència és bo de valorar fer dejuni de menjar i/o del que puguem estar-nos avui per a viure amb més intensitat el dia. Si convé parleu-ne personalment amb el vostre catequista o mossèn.
(!) NOVETATS (!) Vetlla de la Creu. Organitzar a la parròquia una pregària vetllant la imatge de la creu.
(!) NOVETATS (!) El camí de Maria. Posats a crear tradicions... És un bon dia, sumant a la resta d'activitats i propostes, fer un camí acompanyats per una imatge de la Mare de Déu i recordant per mitjà dels textos bíblics la seva presència en la vida de Jesús i en la comunitat cristiana. El punt àlgid en la creu quan per Jesús esdevé també mare nostra.
(!) NOVETATS (!) Peli. Una bona vesprada per fer peli d'alguna versió de la Passió de Crist Hi ha versions senzilles, complexes, fantasioses, literals, introspectives, espectaculars... Cadascú tenim els nostres gustos! Però val la pena fer peli ;) A mi m'agrada posar-me DVD del Messies de Haendel... Per no carregar el dia també es pot fer la peli uns dies abans.

dissabte Sant 1.0: SEPULCRE

PRESENTACIÓ. Dissabte Sant celebrem la mort de Crist. El silenci del sepulcre. Sens dubte, el dia més desconcertant del Tridu i de tota la setmana Santa... Al vespre fliparem... però si seguim contenint els espòilers pasquals i ens centrem a viure la intensitat de cada dia, avui és senzillament brutal. Un dia d'aquells de callar la boca. És un dia que penso molt en la gent que m'estimo i es moren sense avisar. Familiars estimats, amics... Penso en el jove Francesc que va fer un paro de cor jugant a voley a la platja; la Blanca amb 20 anys no es va llevar el matí de nadal; en Valentí que tindrà eternament 2 anyets; la Montse que en l'esclat de la crisi de 2009 es va rendir... Res té sentit, tot és fracàs... És un dia que ploro per dins i per fora. Era innocent Déu morint! 
Una dona a la que porto la comunió, que té 90 anys fets sempre em diu: "Quan vagi al cel li preguntaré a Déu: perquè vas fer patir tant al teu fill?!" Després afegeix que quan es trobi cara a cara amb Déu potser no s'atreveix a dir-li, però que ni que no li digui ho seguirà pensant igual. És preciós veure la franquesa que la gent senzilla i amb fe té amb Déu!
El dia d'avui ens podríem fer nostra la pregunta de la Pilar. Perquè? Quin sentit té? Perquè vas fer patir tant al teu fill?


TEXT BÍBLIC (MATÍ dissabte1.0 : He 4,14-16;5,7-9)
MORNING (He 4,14-16;5,7-9) Aquest matí proposo repetir un text
d'ahir. Aviat resuscitarem, però no fem espoilers!
Aprengué què és obeir,
i es convertí en font de salvació eterna
per a tots els qui se li sotmeten

Germans, mantinguem ferma la fe que professem, ja que en Jesús, el Fill de Déu, tenim el gran sacerdot que, travessant els cels, ha entrat davant Déu. Perquè el gran sacerdot que tenim no és incapaç de compadir-se de les nostres febleses: ell, igual que nosaltres, ha estat provat en tot, encara que sense pecar. Per tant, acostem-nos confiadament al tron de la gràcia de Déu perquè es compadeixi de nosaltres, ens aculli i ens concedeixi, quan sigui l'hora, l'auxili que necessitem.
Ell, Jesús, durant la seva vida mortal, s'adreçà a Déu, que el podia salvar de la mort, pregant-lo i suplicant-lo amb grans clams i amb llàgrimes. Déu l'escoltà per la seva submissió. Així, tot i que era el Fill, aprengué en els sofriments què és obeir, i un cop consagrat sacerdot es convertí en font de salvació eterna per a tots els qui se li sotmeten.

Enllaç als textos complerts del dia

GEST : EL PAPER DEL SILENCI
El gest d'avui és el silenci. Trobar un moment per reposar l'experiència d'aquests dies, seguir contenint els espòilers i patir aquest moment desconcertant. Per fer aquest gest necessiteu un paper i un llapis.
  1. Comencem fent un moment llarg de silenci mirant el paper en blanc
  2. Pensem en els sentiments, pensaments, pregàries, impressions, sensacions que hem anat vivint.
  3. Quan arribi un moment que no podem més escrivim deixant-nos portar les paraules que ens venen al cap, els pensaments que el nostre cor medita.

AGENDA LOCAL DE CELEBRACIONS
Parròquies de Vilafranca
Parròquies d'Ordal, Sant Pau i Cantallops
Parròquies de Castellví i la Múnia
Bisbat de Sant Feliu | Catedral de Sant Llorenç
PARRÒQUIA SANT ESTEVE DE CASTELLAR 
Horaris globals de misses | misas.org

TRADICIONS DEL DIA
(+) Silenci i silenci

(!) NOVETATS (!) 


disSant 2.0: VETLLA PASQUAL

El matí silènci i enmig de la nit s'encén la flama i l'alegria no es pot contenir... Comença l'esclat! La mort no té l'última paraula, el pecat i el mal no tenen la paraula definitiva. Oh mort! On és la teva victòria? Mira que ha passat! Mira la pedra que tancava el sepulcre... no hi és ha resuscitat!

En aquest punt no cal afegir res més. Relaxin-se i disfrutin de la Vetlla!

TEXT BÍBLIC (Lc 24,1-12)
(...) Per què busqueu entre els morts aquell que viu? No hi és, aquí: ha ressuscitat. Recordeu com us parlava quan era a Galilea, i us deia que el Fill de l'home havia de ser entregat a uns homes pecadors, que havia de ser crucificat i que, al tercer dia, havia de ressuscitar». Llavors es recordaren del que Jesús havia predit. Se'n tornaren del sepulcre i anunciaren tot això als onze i a tots els altres. Aquestes dones eren Maria Magdalena, Joana, i Maria, mare de Jaume. També les altres que eren amb elles els ho deien. Però als apòstols aquesta història els semblà una quimera, i no se les cregueren. Pere se n'anà corrents al sepulcre, s'ajupí per mirar dintre i veié que no hi havia res més que el llençol d'amortallar tot aplanat, i se'n tornà a casa, preguntant-se amb estranyesa què podia haver passat.

diumenge de Pasqua : VIDA!

PRESENTACIÓ. Aquest matí tot té sentit, la llum omple els carrers de caramelles. La mort ha estat vençuda, la Salvació esdevé un regal per a nosaltres, la humanitat és redimida. El sepulcre buit i encara els costa entendre que ha passat...


TEXT BÍBLIC (Jn 20,1-9)
El diumenge Maria Magdalena se n’anà al sepulcre de matí, quan encara era fosc, i veié que la pedra havia estat treta de l’entrada del sepulcre. Ella se’n va corrents a trobar Simó Pere i l’altre deixeble, aquell que Jesús estimava tant, i els diu: «S’han endut el Senyor fora del sepulcre i no sabem on l’han posat.» Llavors Pere, amb l’altre deixeble, sortí cap al sepulcre. Corrien tots dos junts, però l’altre deixeble s’avançà i arribà primer al sepulcre, s’ajupí per mirar dintre i veié aplanat el llençol d’amortallar, però no hi entrà. Darrere d’ell arribà Simó Pere, entrà al sepulcre i veié aplanat el llençol d’amortallar, però el mocador que li havien posat al cap no estava aplanat com el llençol, sinó lligat encara al mateix lloc. Llavors entrà també l’altre deixeble que havia arribat primer al sepulcre, ho veié i cregué. Fins aquell moment encara no havien entès que, segons les Escriptures, Jesús havia de ressuscitar d’entre els morts.

GEST : DONEU-VOS LA PAU!
El gest que us proposo avui és la pau. La pau, no com la dona el món, no com un equilibri de forces oposades o només l'absència de violència... La pau que ens porta Jesús amb la seva resurrecció. Hem anat fent els deures aquests dies i resulta que al final, en lloc de l'examen i la nota el profe que ens renta els peus i ens dona la vida ens acaba fent l'abraçada d'un pare o una mare dels bons, com els meus! La nota, l'examen i l'avaluació és la misericòrdia i l'amor regalat sense límit. El gest d'avui és per disfrutar-lo i fer-lo cadascú a la seva bola.
  1. Donem gràcies a Déu per aquesta setmana i per acompanyar-lo en l'esclat de la Resurrecció. Agraïm especialment l'amor i la pau que ens dóna. 
  2. Compartim aquesta pau amb els nostres familiars, germans i amics per mitjà d'un petó, una abraçada de pau, donar la mà, o donar un copet a l'esquena (depèn de la confiança que ens tinguem ;)
AGENDA LOCAL DE CELEBRACIONS
Parròquies de Vilafranca
Parròquies d'Ordal, Sant Pau i Cantallops
Parròquies de Castellví i la Múnia
Bisbat de Sant Feliu | Catedral de Sant Llorenç
PARRÒQUIA SANT ESTEVE DE CASTELLAR 
Horaris globals de misses | misas.org

TRADICIONS DEL DIA
(+) La Missa de Pasqua
(+) La Mona (avui o demà...). L'artícle de la wiki és una delícia! (Llegir +)
(!) NOVETATS (!) Abraçada de pau. Regala abraçades de pau. Els amics de Romania aquests dies es diuen "Crist ha ressuscitat" com a salutació, algú deuria començar la tradició... I si nosaltres comencem a Catalunya la tradicional "abraçada de pau Pasqual"? Els locus també entren al cel ;)



BONA PASQUA!!!







Comentaris