ELS PECATS CAPITALS I XARXES SOCIALS

Fa alguns anys, el fundador de Linkedin, Reid Hoffman, va explicar la seva teoria sobre l'èxit de les xarxes socials: "Les xarxes socials funcionen quan representen un dels set pecats capitals". I afegia: "Zynga és la mandra. Linkedin respon a l'avarícia. Facebook, a la vanitat ".
De fet, les xarxes socials són un veritable mirall del nostre caràcter, de la nostra personalitat i sobretot són una representació real dels nostres pecats i els nostres defectes. De fet, és apropiat dir "Digues-me quina xarxa social fas servir i et diré qui ets".
Es pot establir una possible associació entre el perfil de l'usuari de xarxes socials i cada un dels 7 pecats capitals, segons una informació publicada el passat 25 de juliol pel Family and Media. Serà divertit reconèixer-se en una o més d'aquestes tipologies.
Qui li havia de dir a El Bosco que 'La Taula dels Pecats Capitals' anava a tenir alguna relació en el futur amb les xarxes socials?
Qui li havia de dir a El Bosco que 'La Taula dels Pecats Capitals' anava a tenir alguna relació en el futur amb les xarxes socials?
    la mandra
Qui és el mandrós a les xarxes socials? És l'usuari que vegeta indolentment durant diverses hores al dia en les xarxes socials, gairebé en evanescència davant de la pantalla plana de l'ordinador. Aquesta és la seva concepció de repòs i relax. Està sempre retardat amb qualsevol cosa i, a qui li ho diu, explica amb ànsia i irritació que la jornada per a ell és molt més complicada del que es pugui imaginar.
A quina xarxa social podrem associar la mandra? Segurament a Zynga, l'empresa que produeix i gestiona videojocs per internet com Farmville i CityVille. Qui de nosaltres, almenys una vegada, no ha provat per curiositat un d'aquests jocs que et fan guanyar caramels o fruites virtuals, que transformen en crèdit per continuar jugant durant hores, abandonats a la inèrcia d'una tauleta al sofà?
    la gola
El llaminer en les xarxes socials és l'usuari que, com un nen davant d'un pot de melmelada, es deixa vèncer pels impulsos i no aconsegueix controlar-se. No sap vèncer la seva irrefrenable impuls d'agafar cada dos minuts el mòbil per veure si hi ha notificacions o actualitzacions, per veure fotos o per publicar-les. El resultat final? Un terrible mal de panxa, una veritable indigestió digital, de la qual és possible curar-se només a través d'una desintoxicació de les xarxes socials.
La gola està segurament representada per Instagram, la xarxa social que permet als usuaris fer fotos, aplicar filtres, i compartir tot també en altres xarxes socials. En teoria és divertit i sense cap mal. Però el problema és quan se'ns va la mà amb la temptació de fer fotos i publicar a manca i a destra, atrapats per un desig insaciable de publicar imatges. Així és com es genera el pecat de gula.
    la supèrbia
Qui és el superb en les xarxes socials? És, diguem-ho clarament, l'usuari antipàtic. Vanitós com cap, no llegeix missatges dels altres sinó que llegeix i rellegeix només els seus. Valora constantment i amb extrema atenció la pròpia influència sobre les xarxes socials i en forma narcisista porta la comptabilitat de les pròpies interaccions virtuals, mesurant l'èxit de les seves publicacions i dels seus estats. Entra en èxtasi quan veu les pròpies frases preses, compartides i comentades per altres com si fossin píndoles de saviesa. Està obsessionat amb la pròpia imatge, cosa que el porta a canviar-les cada 48 hores.
Aquí l'elecció ha estat senzilla: Facebook. Entre totes les xarxes socials és sens dubte la que més estimula la nostra supèrbia, fent pessigolles al nostre ego i la nostra vanitat. Snapchat, la nova xarxa social que està arrasant entre els joves, basada només en fotos i vídeos, tampoc és aliena a la possible associació amb aquest vici capital.
Estímuls continus a fer-nos fotos on tots estem sempre molt guapos, somrients, en perfecta forma i com a vacances permanents. Selfie i contínues estratègies estudiades ad hoc per tenir més m'agrada i possibles consensos. Mostrar-com no és realment s'ha convertit ja en la norma. El perill en aquests casos és creure que la vida real sigui la que llegim en els estats i en les publicacions de Facebook, pensar que els nostres amics són realment feliços i afortunats només perquè han publicat un àlbum d'unes 100 fotos com a mínim després després de tornar de les vacances.
    la luxúria
 
Qui és el luxuriós en les xarxes socials? És l'usuari obsessionat en donar sempre un cop d'ull als perfils i a les imatges dels altres, o que busca noves possibilitats de trobada i de relació. La persona permanentment subjecta a un continu i frenètic tríptic "petició d'amistat - m'agrada - segueix", en l'esperança d'aprofitar i obtenir noves relacions socials, consens, admiració. Entre tots, potser és la tipologia d'usuari més feble i un clar ostatge de les xarxes socials, en tant que està privat d'una vida real satisfactòria.

Entre totes les xarxes socials, tinder és segurament la més representativa de la luxúria. Tinder de fet és una aplicació per a mòbils amb un objectiu únic i clar: facilitar les cites i trobades amb persones que estan a prop, gràcies a la geolocalització amb el GPS. A partir de la nostra posició geogràfica, l'aplicació dissenya un cercle més o menys extens, dins el qual són elegits altres usuaris, en base de l'edat i del sexe, als que podem decidir contactar o trobar.

    l'avarícia

Qui és avar en les xarxes socials? És l'usuari que, al contrari del superb, no comparteix mai les seves informacions. A l'màxim es lucra dels altres. Tafaneja en els perfils dels altres sense fer-se notar. Es barreja a la xarxa social, però no emergeix. Es barreja secretament en la quotidianitat del seu entorn, capta i enregistra tot, però es cuida molt de comentar o d'interactuar. Creu que els altres falten al sentit del pudor i no comprèn com es pot llançar als quatre vents les pròpies informacions d'aquesta forma.

Pensi el que pensi Zuckerberg o digui el que digui, també aquest pecat pot ser associat al seu Facebook.

    l'enveja

L'envejós a les xarxes socials és l'usuari que no suporta veure tota aquesta gent malbaratant felicitat o fent viatges de somni. La contínua autopromoció dels propis amics a les xarxes socials ho fa embogir i comentar de manera compulsiva i histèrica totes les publicacions i els estats dels altres.

Diguem-ho clarament. L'enveja és un pecat que pot travessar gairebé totes les xarxes socials. Una recent investigació americana afirma que les representacions feliços i extremadament idealitzades de la pròpia vida a les xarxes socials (per exemple posar fotos de les vacances), susciten forts sentiments d'enveja i una visió distorsionada de la realitat, que indueixen a pensar que la vida dels altres sigui sempre més feliç i més aconseguida que la pròpia.

    la ira

És l'usuari de les xarxes sempre colèric, irascible, amb escassa ironia i menys sentit de l'humor. Sempre a punt per compartir notícies sobre presumptes complots, escàndols i maquinacions, que difon amb urgència: "Divulga! Important, absurd, no t'ho pots creure! "La contínua protesta i l'insult fàcil són el seu pa de cada dia. Consell: evitar absolutament en el mur d'amics gent així.

La ira és la ràbia expressada amb actes i paraules. Entre totes les xarxes socials, la qual segurament representa aquest vici és Twitter. Qui de nosaltres, almenys una vegada, no ha escrit una piulada per expressar la pròpia ràbia, disgust o descontentament, per emmascarar les pròpies desil·lusions, insuficiències i frustracions? El tuit és el mitjà ideal per a manifestar totes les nostres emocions en calent, pensaments poc ponderats. El colèric en les xarxes socials és l'usuari que no perd mai ocasió per descarregar-contra tots i tot, manifestant la pròpia desaprovació per això i per allò de més enllà. No té pudor per expressar totes les seves emocions negatives en públic. Tira la màscara i ataca a tots, sense salvar ningú.

Arribem a la conclusió. I bé, sí, les temptacions a la xarxa són moltes. Les més perilloses són sempre les que no coneixem o infravalorem. Però si ens reconeguéssim, almenys en part, en algun d'aquests 7 vicis capitals, ja haurem fet la meitat de l'obra i estarem en el bon camí. Com afirmava Kierkegaard, "la ironia és l'ull segur que sap com capturar el mal, l'absurd, el va de l'existència".
 
TELEVISIÓ EN DIRECTE
 
TV1 / TV2 / TDP / 24h / +24 / +tdp / tveCatalunya / tveCanarias 
 
324 / 33 / EZ3 / Cat Radio / Cat Info / Cat Musica / Icat
 
A3 / Sexta / Neox / Nova / Mega / A3s / Play

Quatro / Divinity / FDF / Energy / Be Mad / Boing / mtmad24h / informativos


Comentaris