Advent

ADVENT
 
Inici: Amb el primer diumenge d'Advent, comença l'Any litúrgic. L'any litúrgic és el cicle anual en el qual els catòlics celebrem els misteris de Crist.

Etimologia: L'Advent ve de la paraula llatina adventus, vinguda, arribada,  comença a finals de novembre i s'acaba el 24 de desembre. Forma una unitat amb el Nadal i l'Espifania.

Color: La Litúrgia en aquest temps és el morat.

Sentit: El sentit de l'Advient és fer crèixer en els creients l'espera del Senyor.

Duració: 4 semanas
Parts: Podem presentar el temps d'Advent en dues parts:
a) des del primer diumenge fins al 16 de desembre, amb un caràcter marcadament escatològic, o sigui, mirant la vinguda del Senyor a la fi dels temps.
b) a partir del 17 de desembre fins al 24, el tó és de preparació i celebració de la vinguda de Jesucrist a la nostra història, el Nadal.

Personatges: Les lectures bíbliques d'aquest temps litúrgic d'Advent, són sobretot del profeta Isaïes (primera lectura), també seguim els passatges més profètics de l'Antic Testament que ens assenyalen la vinguda del Messies. Isaïes, Joan Baptista i Maria de Natzaret esdevenen els models de creient que l'Església ofereix als fidels per a preparar la vinguda del Senyor.

La corona d'Advent 
La Corona d'Advent té un orígen antic popular a europa. Les espelmes significaven l'escalfor del sol durant els dies de fred. La corona té una varietat de símbols, alguns són aquests:

   La forma circular: El cercle no té principi ni fi, és signe de l'amor de Déu, etern. Alhora és imatge de l'amor que hem de tenir a Déu i als germans, un amor sense límits, que mai no s'acaba.

 Branques verdes: el verd és color d'esperança i vida. El temps d'Advent, és temps d'esperança en la glòria de Déu, el perdó dels pecats i la vida eterna.

   Quatre ciris: Moltes vegades, el pecat i el mal fa que ens allunyem de Déu. Enfront aquesta foscor, cadascún dels quatre diumenges d'espera d'Advent, ens porta una mica més de llum. La lectura de la Paraula de Déu, la celebració de l'Eucaristia, el moment de trobada en comunitat a la parròquia, la pregària en família encenent el nou ciri cada setmana... Un ciri per cada setmana.

   Les pometes: les pomes o fruits vermells que envolten la corona, ens recorden els fruits del jardí de l'Eden amb Adam i Eva que portaren el pecat i la mort al món, però que el nadó de Betlem omple de vida, esperança i llum amb la seva Ressurrecció.

La Corona d'Advent a casa
Els diumenges d'Advent, a la parròquia, encenem un ciri de la corona d'Advent. També podem fer aquest gest d'espera del Nadal a casa nostra. Podem fer la nostra Corona d'Advent i posar-la en un lloc visible del menjador. Podem fer la pregària d'encendre el ciri, per exemple a l'hora de dinar o sopar dels diumenges d'Advent:

          1. Reunir-nos en torn de la corona.
          2. Resem junts la pregària del Parenostre
          3. Encenem el ciri corresponent de la corona.


Comentaris